Bojan Gagić: Trešnjevka – “Zvukovi u nestajanju”

Višestruko nagrađivani multimedijalni umetnik i dizajner zvuka Bojan Gagić u Zagrebu je sugrađane pozvao na neobičnu, umetničko-aktivističku vožnju gradom. “Audio-tura na kotačima” po zagrebačkom kvartu Trešnjevka ima za cilj zvučno mapiranje ovog dela grada, u okviru programa “Umjetnici za kvart”.

sg8sskh1d653i0nrmc0y5jen3i8

Rad “Zvukovi u nestajanju” jedna je od aktivnosti u sklopu programa Umjetnici za kvart, kojeg finansira Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH i Zaklada “Kultura nova”.

Prva ideja Bojana Gagića bila je vezana za pokušaj zvučne evokacije njegovog sopstvenog odrastanja na Trešnjevci, ali je kasnije napuštena zarad beleženja zvukova današnje Trešnjevke, zvukova koji će uskoro i sami biti “u nestajanju”: “Kada smo prvi puta razgovarali o zvučnom mapiranju Trešnjevke, sve se činilo jasno: nizovi lokacija na kojima želim zastati, koje želim zabilježiti, povezati, interijeri, eksterijeri, rana jutra, večeri, kiše, tramvaji, malene ulice kroz koje me vode neka vrlo osobna sjećanja. Trešnjevka je mjesto mog odrastanja, moj prvi javni jasno definirani mikrosvemir.
Skupila se solidna količina zvukova, sada slijedi preslušavanje u studiju, editiranje, nadosnimavanje, dramaturgija zvučne slike”, beleži autor.

Ipak, zaključuje da to nije pravi put, i odustaje od prvobitne namere i “pokušaja da u zvuku iz dvijetisućešesnaeste pronađem prostore iz tisućudevetstosedamdesetineke”, prebacujući fokus na Trešnjevku u kojoj danas živi njegova ćerka: “Imam dijete. Curicu od šest i pol godina. Iz Bužanove smo preselili na Trešnjevku kad je imala godinu i pol. Idući mjesec vraća se u Bužanovu, nekako mi se čini da mogu reći kako je odrasla na Trešnjevci. Ne znam čega će se sjećati kada odraste i hoće li joj išta od te Trešnjevke biti važno. Ali ovo je njena snimka. Jednom, ako bude željela, moći će čuti zvukove svog prvog mikrosvemira: vrtićki hodnik, šetnju prema bakinoj zgradi, dućan u kojem je kupovala sladoled, karate u domu sportova, mjesto gdje je tata pio kavu, parkić, tramvaj kojim se vozila do grada, podrum u kojem su sanjke kada nema snijega, susjedov balkon, šetnje po kvartu… Kako to zvuči saznat ćete nakon vožnje kombijem po Trešnjevci. Ona će to saznati vjerovatno tek za desetak godina u vožnji autom u dvoje”, kaže Bojan Gagić u javnom pozivu.

9b5ca604-57b2-4240-b61f-5085108025ed

Do 1. jula, svi zainteresovani mogu mu se pridružiti, polasci su iz BAZE, Adžijina 11, svaki dan u 20:30, 21:30 i 22:30 sati. Vožnje traju dvadesetak minuta, a treba se najaviti dan ranije na blok@blok.hr.

Bojan Gagić je višestruko nagrađivani multimedijalni umetnik, dizajner zvuka i rasvete. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inostrantvu od početka devedesetih. Autor je većeg broja ambijentalnih instalacija, performansa, kompjuterskih grafika, muzike za eksperimentalne video-radove, fonografskih zapisa i videoradova. Kratke poetske zapise objavljivao je u većini književnih časopisa u Hrvatskoj. Suosnivač je “Sinelinee”, zagrebačke platforme za nove zvučne izraze. Živi i radi u Zagrebu.
[BLOK] je kustoski kolektiv čija su polja delovanja umetnost, rad u kulturi, politički aktivizam, i urbanizam. Umjetnički i društveni prostor BAZA otvorili su početkom 2016. godine. U BAZI nastavljaju sa svojim redovnim programima, ali razvijaju i nove, usmerene na kvart i njegove stanovnike. Kao prostorni resurs BAZA je otvorena aktivističkim inicijativama i organizacijama. Nalazi se na zagrebačkoj Trešnjevci, u Ulici Božidara Adžije 11.

“Umjetnici za kvart” > PROGRAM 2016

Božena Končić Badurina > 4.6.2016.
Marko Gutić Mižimakov > 14.6.2016.
Bojan Gagić > 17.6.2016
Bojan Mrđenović > 6.7.2016.
Filmski program > 25.5., 28.6., 12.7.2016.
Završna izložba > 6.7. – septembar 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s