STREET ART FEST u Herceg Novom

 Od 17. do 21. juna u Herceg Novom se održava prvi STREET ART FEST, u okviru koga će četiri gradska zida biti oslikana muralima sa morskim motivima, odabranim na regionalnom konkursu. Festival će oživeti ideju o gradu kao galeriji, i napraviti korak ka modernom shvatanju javnih prostora, kažu organizatori.

Street Art Fest

“Imajući na umu da će svaka od četiri površine predstavljati svojevrstan galerijski prostor, umjetnička djela nastala na STREET ART FEST-u ostaju kao trajan poklon gradu i njegovim građanima. Ono što je specifično i drugačije kod ulične umjetnosti svakako jeste njena javnost. Kao takva, ona je oslobođena elitizma, pošto publika nije selektivna. Tiče se svakog prolaznika ili onog ko se spram tog umjetničkog izražaja zaustavi”, objašnjava Tamara Lepetić, načelnica opštinskog sekretarijata za kulturu i voditeljka ovog projekta.

Street Art Fest1

Konkurs je bio regionalni, budući da su uspostavljeni kontakti sa uličnim umetnicima koji su svoj trag ostavili na jugoslovenskom, ali i evropskom mediteranskom prostoru. More je poslužilo kao inspiracija, dovoljno široka, a istovremeno konkretna i lokalna.

Street Art Fest2

Četvoročlani stručni žiri, koga čine Andrej Žikić Artez – jedan od najistaknutijih uličnih umetnika u regionu, Nikola Ćurčin – slikar i osnivač Hercegnovskog strip festivala, Voislav Bulatović – novinar, urednik, grafički dizajner i fotograf, konačnu odluku doneće za koji dan. Publika je takođe uključena u proces glasanja, pošto su svi radovi koji su ispunili uslove konkursa postavljeni na Facebook stranicu festivala, a ona rešenja koja budu dobila najveći broj lajkova imaće glas više prilikom donošenja konačne odluke.

Street Art Fest3

Izabranim umetnicima biće obezbeđen smještaj, avio prevoz i materijal za izradu murala, kao i simbolična naknada.

Street Art Fest5

Najviše lajkova za sad ima rad “More” Jane Danilović, koji kombinuje dalekoistočnu tradiciju i savremeni dizajn, ponavljanjem dekorativnog motiva koji podseća na obeležave vodenih površina na mapama i kartama. Zapaženi su i radovi Igora Zaidela, među kojima je slika tune sa različitim kritičkim natpisima na temu ribarstva i devastacije mora kao rezultata ljudskih aktivnosti (“Big Fish”), ironična zidna slika koja se igra tradicionalnim pojmom romantične ljubavi na odmoru ili letovanju (“The Poet and The Mermaid”), mural sastavljen od prideva koji se odnose na more, ispisanih glagoljicom, ćirilicom, latinicom (“Deep Blue”), kao i “The Ninth Wave”, sastavljen od ponavljanja fragmenta čuvene slike japanskog umjetnika Hokusai. Tu su i radovi “Give me MORE” Andrije Rašovića, koji koristi igru reči i vizuelni kontrast talasa i bele siluete brancina, “More” Marija Tovirca, inspirisano Žil Vernovim romanom “20000 milja pod morem”. Autor potpisan kao INS ponudio je rešenje “Okto”, sa slikom hobotnice koja može da posluži i kao prepoznatljivo mesto za fotografisanje, pošto su delovi zamišljeni tako da svetle u mraku, poput nekih morskih životinja.

Street Art Fest6

Street Art Fest7

Street Art Fest8

Street Art Fest9

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s