Ljubljana: odbrana Tovarne Rog

Napuštena fabrika bicikala Rog u Ljubljani, koja je proteklih deset godina delovala kao alternativni kulturni, aktivistički i socijalni centar, suočila se sa pretnjom rušenjem od strane gradskih vlasti. Organizatori i korisnici programa inicirali su protestna okupljanja, koja su za sad sprečila rušenje.

tovarna rog

Pored skvota “Metelkova”, Tovarna Rog je jedan od glavnih prostora nezavisne i alternativne kulture u Ljubljani. U njemu deluje preko dvadeset kolektiva, a sve aktivnosti temelje se na dobrovoljnom radu, neprofitnosti i zajedništvu. Kako izveštava Seecult, umetnici, aktivisti, sportisti, filozofi i drugi članovi raznih kolektiva i grupa koje su u “Rogu” aktivne, okupili su se kako bi pružili otpor rušenju tog prostora. Uprkos pokušajima dogovora, gradske vlasti Ljubljane ignorisale su aktivnosti u “Rogu”, a njihov cilj je, kako je navedeno u pozivu na protest, kapitalistička ideja džentrifikacije centra grada i njegovog prilagođavanja turistima i “priznatim” umetnicima. Plan gradskih vlasti je rušenje svih zgrada osim glavne (fabrički kompleks pored glavne zgrade čini još pet zgrada u kojima se izvodi više od pola aktivnosti).

U noći između 5. i 6. juna desio se prvi pokušaj rušenja, koji je sprečen živim štitom organizatora programa i korisnika tog prostora, koji su pozvali sve zainteresovane da im se pridruže u odbrani “Roga”. Inicijatori kampanje za odbranu “Roga” saopštili su i da je obezbeđenje koje je pratilo bageriste bilo nasilno prema ljudima koji su se tu zatekli, dok je policija sve mirno posmatrala. Već do 8 ujutru, oko 100 ljudi skupilo se u “Rogu”.

tovarna rog2

“Rog” je ponovo napadnut u noći između 10. i 11. juna, a prema navodima umetnika i aktivista koji su angažovani u odbrani tog alternativnog kulturnog i socijalnog centra, bilo je najmanje 30 maskiranih osoba naoružanih palicama, kamenjem i pirotehničkim sredstvima. Povrede je dobilo najmanje šestoro osoba, od kojih jedna teže, zbog čega je hospitalizovana, a situacija se smirila tek nakon intervencije policije. U vreme napada, koji se dogodio nešto pre ponoći, u fabrici Rog bilo je oko 150 ljudi.

Kako bi sprečili eskalaciju nasilja, korisnici “Roga” su održali 10. juna sastanak s predstavnicima gradskih vlasti Ljubljane, ali je situacija nakon tog razgovora dodatno zaoštrena. Na sastanku su, kako su naveli u saopštenju, tražili da se gradske vlasti izjasne u vezi sa prekoračenjem ovlašćenja pripadnika obezbeđenja. Nakon toga, Okružni sud u Ljubljani privremeno je zabranio rušenje, a najavljeni su i novi sastanci dve suprotstavljene strane.

U znak podrške “Rogu”, otvorena je i izložba “Decentralizacija savremene umetnosti”, na kojoj učestvuje nekoliko desetina slovenačkih umetnika i kustosa različitih generacija – od studenata do međunarodno priznatih autora. Najavljen je i ciklus javnih rasprava koje se bave širim kontekstom ovog događaja, a među učesnicima su analitičar slovenačke unutrašnje politike i ekonomije Ali Žerdin, dr Tonči Kuzmanič sa Mirovneg instituta, prof. dr Svetlana Slapšak i odgovorni urednik Radija Študent Jernej Kaluža.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s