Edukativno pozorište u Novom Sadu

Projekat „Edukativno pozorište“ nastao je sa ciljem neformalnog obrazovanja mladih ljudi, kroz metodu forum teatra. Trenutno se sprema predstava po tekstu Rekonstrukcija Staše Bajac, koji je 2014. godine dobio Assitej nagradu za najbolji tekst za mlade, nakon čega počinju interaktivne radionice sa mladima.

Edukativno pozoriste1

Kako izveštava O radio, idejni tvorac projekta je Gea Gojak. Prema njenim rečima, kroz metodu forum teatra i radionica mladima se može pružiti jedinstveni prostor u kojem mogu kroz igru isprobavati zamišljene situacije. „Doslovno im nudimo prostor za isprobavanje života“, kaže ona. U vezi s tim, komad Rekonstrukcija Staše Bajac prikazuje probleme sa kojima se mladi najčešće suočavaju, kao što su spoznaja seksualnosti, promiskuitet, konzumacija opojnih sredstava, loše društvo i posledice istog po život mladog čoveka i njegovu okolinu.

Edukativno pozoriste2

„Kod nas u regionu se ljudi često bave forum teatrom kao metodom, koji je prihvaćen od Ujedinjenih nacija kao zvanično sredstvo za socijalne promene. Predstave rađene ovom metodom su nastale iz životnih situacija, te se najčešće prikazuje nekoliko scena, nakon kojih se pozove publika da postavlja pitanja likovima i daje moguća rešenja za prikazane situacije. Edukativno pozorište se razlikuje po tome što ćemo mi našoj ciljnoj grupi prvo ponuditi profesionalnu predstavu. Nakon toga, kreće se sa radionicama. Forum teatar se često naziva i pozorište potlačenih, ali mi naše radionice nismo sveli na žrtvu i tlačitelja“, objašnjava autorka projekta.

Edukativno pozoriste4Edukativno pozorište je pokrenulo Udruženje građana Umivanje i Asocijacija univerziteta u Novom Sadu, a njihov rad možete pratiti na Fejsbuk i Tviter stranicama. Ovo pozorište je i deo SuperSte projekta, koji je pokrenula Erste fondacija. Trenutno je u toku onlajn glasanje za najbolje projekte, čija će realizacija biti podržana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s