Novi dobitnici nagrade “Jelena Šantić”

Nagrada “Jelena Šantić” za 2014-2015. godinu dodeljena je Centru za pozorišna istraživanja ApsArt, kultur-aktivistkinji Zoe Gudović, i Timu 8. Nagrada nosi ime poznate balerine i mirovne aktivistkinje Jelene Šantić, a dodeljuje se bijenalno od 2006. godine, za “hrabri iskorak u novim kulturnim praksama”.

Jelena Santic

Žiri, koji su činili istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević, fotografkinja Goranka Matić i kulturolog Goran Tomka, nagradio je aktivistkinju Zoe Gudović u kategoriji pojedinaca (autori/ke, aktivisti/kinje, istaživači/ce), a ApsArt i Tim 8 podelili su nagradu u kategoriji organizacija civilnog društva (udruženja građana, fondacije, mediji i stručna udruženja).

Jelena Santic2

ApsArt – Centar za pozorišna istraživanja je nagrađen za “hrabar i dosledan doprinos promociji ljudskih prava i osnaživanju različitih osetljivih grupa”, sa posebnim fokusom na projekat “Parol!“. Reč je evropskom projektu koji je ApsArt realizovao u saradnji sa još četiri zemlje (Belgija, Grčka, Poljska, Italija), u okviru kog je osuđenicima u trinaest zatvora omogućena saradnja sa umetnicima. Iz ove saradnje nastala su brojna literarna, likovna, pozorišna, filmska ostvarenja. U Srbiji je projekat realizovan sa bivšim osuđenicima, i decom/mladima iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine i Prihvatilišta Beograd, a kao rezultat postavljena je izložba u Domu omladine u Beogradu i objavljena knjiga “Zatvor za početnike – Ilustrovani rečnik zatvorskog slenga”. Bivši osuđenici pisali su rečnik zatvorskog slenga pod rukovodstvom dramaturga Bogdana Španjevića, a vizuelni umetnici Nikola Korać i Branko Tešević su dali tim pričama slikovne oblike.

 Jelena Santic4

Kvir feministkinja i lezbejska aktivistkinja Zoe Gudović dobila je nagradu za “snažno prirustvo i delovanje koje oslikava snagu pojedinke”. Ona je od 1995. prisutna u raznim neformalnim pozorišnim i aktivističkim projektima, a od 1998. je i članica grupe “Žene na delu”. U svom radu ona kombinuje umetnost i aktivizam, s ciljem dostizanja šire društvene promene. Jedna je od osnivačica Act Women, lezbejske pozorišne grupe, a saradnica je i Rekonstrukcija Ženskog fonda.

Jelena Santic5

Tim 8 dobio je specijalno priznanje za publikaciju “Model privremenog stanovanja: od koncepta do realizacije”, koja nudi studiju slučaja modela privremenog stanovanja na primeru romskog naselja. Ova publikacija promoviše pravo na stanovanje koje ne sme biti uskraćeno nikome, a objavljena je u saradnji sa Rekonstrukcija Ženskim fondom. Projekat je javnosti predstavljen kroz izložbu na Beogradskoj nedelji arhitekture (BINA), kao i na 38. Salonu arhitekture u Beogradu, gde je nagrađen u kategoriji eksperimenta i istraživačkog rada.

Jelena Santic6

Nagrada “Jelena Šantić” se realizuje uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (Balkan Trust for Democracy), a svečano je uručena 7. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Fondaciju “Jelena Šantić” osnovala je 2005. godine Grupa 484, u cilju promovisanja mirovnog rada, umetnosti i tolerancije – vrednosti za koje se zalagala Jelena Šantić (1944-2000), osnivačica Grupe 484, čuvena balerina i mirovna aktivistkinja. Od 2006. godine nagrada se dodeljuje umetničkim i kulturnim inicijativama koje doprinose borbi za slobodu izražavanja i građanska prava. Prethodni dobitnici su: Beogradski festival igre (2006), Filmski festival “Slobodna zona” (2008), književni festival “Na pola puta” u Užicu (2010), Dah teatar (2012) i Udruženje Elektrika iz Pančeva (2014).

a87804e3-4a36-4331-8375-667e5e2e8004

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s