“Naš razred” najbolja BiH predstava

Predstava “Naš razred” sarajevskog Kamernog teatra 55, u režiji Dine Mustafića, odnela je gotovo sve nagrade na 35. Pozorišnim igrama BiH u Domu kulture Jajce. Komad slika odnos Poljaka i Jevreja pred II svetski rat, upozoravajući na opasnost odrastanja dece u ozračju predrasuda, netolerancije i rasizma.

VH-Nas-Razred-05

“Naš razred” je komad poljskog draturga, pozorišnog reditelja i kritičara Tadeuša Slobodjaneka (Tadeusz Słobodzianek, r. 1955. u Jenisejsku u Sibiru), čija ja praizvedba bila 2009. u National Theatre-u u Londonu. U Poljskoj je postavljen na scenu 2010. u Varšavi, i iste godine dobio najprestižniju poljsku književnu nagradu Nike, kao prvi dramski tekst kome je to pošlo za rukom.

Sudbine desetoro učenika jednog razreda, od kojih su polovina Jevreji, a druga polovina Poljaci, prati se u dugačkom vremenskom rasponu od 1935. do danas.

VH-Nas-Razred-07

Okosnica priče je traumatični istorijski događaj iz 1941, kada je, za vreme nemačke okupacije, grupa Poljaka upala u domove svojih jevrejskih komšija u malom mestu Jedwabno, zatvorila ih u štalu i žive spalila, njih ukupno 1600.

“Ova predstava pokazuje, prateći sudbinu desetero školskih kolega, kako je pitanje krivnje, pa čak broj žrtava, okrutno podložan različitim tumačenjima ovisno o smjenama vlasti, promjenama režima, političkim interesima. Svako je novo vrijeme uzimalo za pravo proglasiti novu, svoju istinu. I uvijek nekom drugom zalijepiti krivnju na čelo. Jer krivi su uvijek samo oni – drugi. Odgovornost nikad nije u modi krojačima historije”, kaže dramaturškinja predstave Željka Udovičić Pleština. Ona dodaje i da se komad, iako zasnovan na konkretnom događaju, uzdiže do univerzalnog značenja, koje je osuda ne samo zločina, već i njegove relativizacije, licitacija s brojkama, optužbi i protuoptužbi, izvinjavanja i odbijanja istih.

VH-Nas-Razred-40

Po oceni Stručnog žirija 35. Pozorišnih igara BiH, koji je radio u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić, “Naš razred” sarajevskog Kamernog teatra 55 je najbolja predstava u Bosni i Hercegovini u 2015. godini. Glumicama u predstavi, Tatjani Šojić za ulogu Rachelke i Gordani Boban za ulogu Zoche, pripale su nagrade za najbolja glumačka ostvarenja. Željka Udovičić Pleština dobila je nagradu za najbolju dramaturgiju, Lejla Hodžić za najbolji kostim i Vedran Hrustanović za najbolju scenografiju.

U predstavi igraju i Maja Izetbegović , Dragan Jovičić, Izudin Bajrović, Ermin Bravo, Boris Ler, Muhamed Hadžović, Amar Selimović i Adi Hrustemović

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s