Dušan Vejnović: Jako i nikome

Roman “Jako i nikome” Dušana Vejnovića redak je primer uspešnog bavljenja angažovanom temom koja prevazilazi lokalne okvire. O naličju fudbalskog biznisa, eksploataciji i trgovini ljudima pripoveda nam mladi Afrikanac iz Kameruna, koji uprkos velikim nadama završava u lokalnom vojvođanskom klubu.

vejnovic1

Roman o fudbalu i naličju fudbalskog biznisa, koji razvejava iluzije prosečnog ljubitelja Kalča, Primere i Premijer lige, prateći karijeru brzonogog, mladog Afrikanca od divlje bede fudbalskog kampa u Kamerunu, preko francuskih, ukrajinskih i poljskih drugoligaša, do neveselog kraja u fudbalskom klubu u Bačvanskoj Mitrovici. Kroz mnoge epizode njegove borbe za opstanak, Vejnović otvara teme eksploatacije, trgovine ljudima, korupcije i rasizma, sa kojima se suočavaju sportisti iz zemalja Trećeg sveta. Budući da je većina njih u Evropu stigla tako što su porodice prodale sve što imaju, njihova rešenost dolazi od nemogućnosti povratka, a ta situacija vodi ka raznim mogućnostima prevare i manipulacije, ka kriminalu i trajnoj ilegali u strahu od deportacije. U obećanoj Evropi, nasuprot očekivanjima, čeka ih gađanje bananama, navijači naoružani noževima, menadžeri koji ih varaju, spoznaja radikalne društvene neravnopravnosti, života na margini i raznih oblika modernog robovlasništva.

vejnovic

Dušan Vejnović svog junaka na kraju dovlači u lokalni vojvođanski klub, da bi iskoristio priliku za kritiku srpskog fudbala i pratećeg huliganstva. S druge strane, on istražuje i granice subverzivnog potencijala književnosti, kroz završni, postmoderni deo, u kom se pročitani roman analizira i pacifikuje u okvirima akademskog diskursa, pred grupom nezainteresovanih studenata.

vejnovic2

Dušan Vejnović (Sombor, 1981) piše poeziju i prozu. Za prvu zbirku pripovedaka “Tvrdoglave beline” dobio je nagradu “Đura Đukanov”. Objavio je i zbirku pesama “Posebne potrebe”. Živi u Novom Sadu, gde radi kao psiholog. Odlomak iz romana “Jako i nikome”, koji je objavila Književna radionica Rašić, možete pročitati ovde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s