Novi broj časopisa „Knjiženstvo“

Peti broj elektronskog časopisa „Knjiženstvo“ za studije književnosti, roda i kulture donosi tekstove o sajber feminizmu, ženama u ratu, te o ženskoj prozi o ratovima, ženi u javnom diskursu i ženskoj periodici. Časopis sadrži i rad o fizičarkama u Srbiji u socijalizmu i post-socijalističkom periodu.

knjizenstvoU okviru segmenta o ženama u ratu i ženskoj prozi o ratovima, autorke priloga bavile su se delima Virdžinije Vulf, Drage Jovanović (1885-1975), koja je u svojim knjigama istraživala problematiku materinstva i vanbračne trudnoće u patrijarhalnom društvu, Vere Obrenović Delibašić (1906-1972), koja se u romanu “Kroz ničiju zemlju” bavila emancipacijom žena kroz narodnooslobodilačku borbu u selima između zapadne Srbije i istočne Bosne, savremene bosanskohercegovačke spisateljice Jasmine Musabegović, čija proza u centar postavlja ulogu žene u bh. društvu, zaklјučno sa Milkom Žicinom (1902–1984), jednom od najznačajnijih predstavnica srpske socijalne književnosti, zasnovane na njenom ličnom iskustvu logorašice u vreme Informbiroa.

Središnja rubrika “Ženska književnost i kultura” sadrži i tekst o digitalnoj humanistici i sajber feminizmu kao njegovoj feminističkoj verziji. Uz četiri rada o poeziji – u rasponu od istraživanja rodne dimenzije u srpskoj narodnoj lirici, do analize savremenih dela Marije Knežević, Radmile Lazić, Bisere Alikadić i Feride Duraković, “Knjiženstvo” u ovom broju donosi i osvrt na nezavršeni, ali veoma uticajni roman „Put u Birobidžan“ Judite Šalgo. Tu je i tekst o poimanju androginije Virdžinije Vulf, kao i detalјno dokumentovana priča o životnom i profesionalnom putu naučnice i lekarke Julke Popović-Savić.

knjizenstvo2

Jedna grupa radova u novom broju bavi se javnim diskursom, počev od predstavljanja časopisa “Jugoslavenska žena” i njegove urednice Zofke Kveder, preko teme u vezi sa reproduktivnim politikama na primeru Španije i Srbije unutar SFRJ, do analize položaja žene u dnevnoj štampi.

Intervju je posvećen temi recepcije književnica sa oboda Evrope (na primerima Finske, Holandije, Norveške, Slovenije i Španije), o čemu govori profesorka hispanistike na Univerzitetu u Glazgovu, Henrijet Parč.

knjizenstvo3

Projekat “Knjiženstvo” vodi Biljana Dojčinović, upravnica Katedre za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, i jedna od osnivačica Centra za ženske studije. Cilj “Knjiženstva” je da osvetli istoriju ženske književnosti na srpskom jeziku, kao i da teoretizuje njene specifičnosti, preoblikujući postojeće, uglavnom zapadne, pojmove i modele. Pored časopisa, koji je u celini dostupan za preuzimanje, na sajtu Knjiženstvo može se naći i digitalna baza podataka o srpskim književnicama od srednjeg veka do 1915. godine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s