Fijuk sajam u Centru urbane kulture IMAGO

“Deveti Fijuk sajam veći nego ijedan do sad, a opet, manji od svih narednih. Fijuk porodica se proširuje, ima stotinu dece, dobila je prve unuke. Fijuk sajam povezuje male i još manje izdavače, buduće izdavače, male kolektive, živu umetnost i žive ljude – pa neka nam sude”, kažu veseli organizatori.

fijuk sajam

Centar urbane kulture – CUK Imago je nezavisni kulturni centar u prostoru nekadašnjeg tržnog centra IMAGO, u Dečanskoj 14 u Beogradu. Ovaj put će ulaz iz Dečanske biti zatvoren, tako da se na sajam ulazi iz pravca Ulične galerije, a karta za ceo dan košta 150 dinara.

Program počinje u petak, 3. juna od 17h. Kao i svaki put, posetiocima će uživo biti oslikavane majice tehnikom sitoštampe. Zbog velikog interesovanja ponovo će biti štampana dva rada Miloša Petrovića: “Pobednik” i “Konjanik”. Aparatčik organizuje i šivenje uživo, odnosno prepravke starih odevnih predmeta, koji će poneti neki od motiva strip crtača Wostoka i Radovana Popovića. Sajam okuplja i pasionirane ljubitelje slaganja puzli, koji ovoga puta slažu slagalicu marke Trefl od 723 kom.

fijuk sajam2Od izdavača, na sajmu između ostalih učestvuju LOM, Rende, Fabrika knjiga, Beopolis, Komiko, Besna kobila, SKC Novi Sad i drugi, a kompletnu listu možete naći ovde.

U goste dolazi ilustrator i strip crtač Igor Hofbauer iz Zagreba, koji će potpisivati svoju novu knjigu “Mister Morgen”. Igor Hofbauer je autor velikog broja plakata za zagrebačke klubove “Močvara”, “Kset” i druge, prepoznatljivih po kombinaciji klasičnog američkog stripa i film-noara, pop-arta, nemačkog ekspresionizma i ruskog konstruktivizma. Slike mu se nalaze u hodnicima Rojca u Puli. U Srbiji je njegov strip “Zatvorske priče” objavila Fabrika knjiga u ediciji “Studiostrip”, a knjigu “Firma” zajednički su izdali Kik Melone (Hrvatska), Firma (Portugal) i Turbo Comix (Francuska/Srbija).

fijuk sajam3

U okviru Fijuk bioskopa, od 20h će se predstaviti festival Low Fi Remembrance. Pojam Low-Fi Video (1997-2003) odnosi se na organizovanu produkciju i prezentaciju filmova i video radova nastalih u kontinuitetu sa jugoslovenskim kino-amaterizmom i u saradnji sa međunarodnim pokretom Microcinema, što je stvorilo novi jezik alternativne kulture u Srbiji. S ciljem da evocira emancipacijske kino-modele koje je taj pokret oživeo, organizatori će nastojati da povežu zaostaštinu pokreta Low-Fi Video sa prostorom koji danas ispunjavaju inicijative i prakse alternativne kulture.

fijuk sajam4

U Uličnoj galeriji (Čavketov pasaž pored Doma sindikata) se u 20h otvara izložba Svetlane Mijić, posle čega sledi muzički program u kom učestvuju The Red Step, The Cyclist Conspiracy, Dj Muito Lindo i u ponoć Pedja D Boy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s