Festival „Miredita, dobar dan“

U Beogradu je u toku 3. festival „Miredita, dobar dan“, koji donosi odabrane sadržaje sa kosovske kulturne scene, i otvara razgovor o bolnim temama zajedničke istorije. Ideja festivala je iniciranje susreta i kulturne razmene srpske i kosovske scene, koju simbolički predstavlja figura Bekima Fehmiua.

miredita, dobar dan

“Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol jedinstva, ali i raskola između dva naroda, bio je i ostao nepresušna inspiracija za stvaranje i realizaciju ovog festivala”, kažu organizatori. Na otvaranju festivala prikazan je film Visara Morine „Babai“, koji je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima, i održana komemoracija povodom 80 godina od rođenja Bekima Fehmiua.

miredita, dobar dan3

U četvrtak, 1. juna od 17.30, u Centru za kulturnu dekontaminaciju će biti predstavljena knjiga Vetona Suroi, “Zmijske noge”, uz debatu o političkom i društvenom sistemu u Srbiji i na Kosovu. Iste večeri od 20.30, u Parobrodu je na programu koncert u kom učestvuju sopran Besa Llugiqi i pijanistkinja Lirika Pula-Kasapolli.

U CZKD-u će u petak 3. juna od 18h biti otvaranje izložbe “Pesme riba” savremene kosovske grafičke umetnice i slikarke Bljerte Suroi, dok sledećeg dana u podne, u istom prostoru biti prikazan dokumentarni film o kreiranju umetničke instalacije “Mislim na tebe” autorke Aljkete Džafa Mripa. Instalacija prikazuje 5000 haljina na fudbalskom stadionu Prištine, simbolu maskuliniteta i mačizma, a u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja počinjenog za vreme rata. Ova postavka predstavlja priču o umetnosti i ženskom aktivizmu koji se zalaže za promenu kulture izolacije, rezignacije i sramote koja okružuje preživele. Prema procenama međunarodnih organizacija, oko 20.000 kosovskih žena je silovano tokom rata, što je tema debate koja počinje od 13h.

miredita, dobar dan2

Kao i proteklih godina, ulaz na sve događaje je besplatan. Ulaznice se mogu rezervisati putem mejl adrese festival@gradjanske.org, ili telefona 011 32 84 188. Više informacija o ovogodišnjem programu i događajima možete pronaći na sajtu http://www.mireditadobardan.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s