Crvena, slobodna

Predstava „Crvena ljubav“, po motivima romana Aleksandre Kolontaj
Režija i dramatizacija: Olga Dimitrijević
Izvode: Jelena Ilić, Milica Stefanović, Vladimir Aleksić i Ana Čurčin
Produkcija: uz)bu))na))) i Bitef teatar

IMG_7982mala

Po motivima romana Slobodna ljubav ruske spisateljice i revolucionarke Aleksandre Kolontaj, u Bitefu se igra predstava Crvena ljubav, čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Olga Dimitrijević. U svom političkom radu Aleksandra Kolontaj se zalagala za socijalnu i ekonomsku emancipaciju žena. Doprinela je razvoju socijalne zaštite dece i modela kolektivne brige o deci, reformi braka i zakona o vlasništvu, oslobađanju žena iz izolacije u domaćinstvu i artikulaciji teorije seksualnosti za novo društvo. Ova adaptacija njenog teksta dovodi u pitanje patrijarhalne i kapitalističke mehanizme koji i dalje oblikuju ljubavne odnose. U predstavi glume Vladimir Aleksić, Jelena Ilić, Milica Stefanović i Ana Ćurčin. Muziku uživo na sceni izvodi Ana Ćurčin.

Crvena ljubav priča o odnosu Vasje i Vladimira, braku koji je izrodila revolucija i koji, iz perspektive junakinje, živi na emancipatorskim principima, istim onim koje je revolucija uspostavila na društvenom nivou – pre svega na ravnopravnosti. Međutim, tekst koji nam predstavljaju Kolontaj/Dimitrijević razotkriva da revolucija nije bila potpuna, ni društvena ni lična, da patrijarhalni obrasci i dalje dominiraju privatnim prostorom. Tako nas podseća i da su žene nositeljke revolucionarnih oblika reprodukcije svakodnevnog života i da je na njima da osveste kako i ljubav i porodica postojano odolevaju promenama u tradicionalnoj podeli moći. Društvo koje voli da se predstavlja kao postpatrijarhalno i postkapitalističko zapravo je nastavilo da reprodukuje princip posedovanja i potlačenosti, ekonomske i emotivne. I šta tu može ljubav? Može da bude iskrena pred sobom, da detektuje bolna mesta i da se osnaži za suočavanje sa izdajama, onim ličnim i onim vrednosnim. Da ponovo inspiriše promenu nepravedne podele moći.

Predstavu sam u prvi mah doživela kao priču o Vladimirovoj neuspešnoj emancipaciji. U njegovom liku revolucija je propala na oba nivoa; Vladimir je funkcioner koji uživa (moglo bi se reći i – stvara) privilegije protiv kojih se deklarativno bori, ali to čini i kao muškarac. Tek po završetku predstave, na povratku iz Bitefa, perspektiva mi se malo pomerila – pa Kolontaj/Dimitrijević pričaju i o Vasjinoj emancipaciji! Osvojenoj, ali zatim, na privatnom nivou, uspavanoj, zapostavljenoj. I konačno – ponovo osvešćenoj. Kao što nijedna društvena promena ne može biti uspešna ako nije pre svega lična, s druge strane je upravo ono crveno u Crvenoj ljubavi dovelo do melodramskog rasterećenja unutar ljubavnog trougla. Mene je ova predstava podsetila i da nijedna emancipacija nije osvojena za sva vremena i za sve kontekste, jer nepravde se osvešćuju svaki dan, vrlo često i na repeat.

IMG_8128mala-1040x693

S predstave sam ponela još jedan jak utisak. Kad god neko od likova pomene izdaju partije ili da uživanje privilegija ne priliči jednom komunisti – sala se zakikoće. Iz perspektive sadašnjice, koja zna da je projekat propao, može biti smešna ta naivna vera o boljem i pravednijem svetu.

Danas nema takve Partije i takvih komunista, ali ima aktivista. Ima onih koji su zaista posvećeni radu na promeni društva, ali i onih koji su u menadžerisanju tuđom patnjom videli novu „industrijsku granu“. Kada bi tekst proživeo adaptaciju i na ovom nivou, kad bi se samo komunista zamenilo s aktivista, ne verujem da bi pozivanje na vrednosna načela izazvalo podsmeh publike. Zapravo, nadam se da bi proizvelo još jednu osvešćenu tišinu.

JASNA DIMITRIJEVIĆ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s