Ulični festivali u Mostaru i Zagrebu

Ovih dana u toku su 5. međunarodni Street Arts Festival Mostar, kao i jubilarni, 20. “Cest is d’best” u Zagrebu, najstariji ulični festival u Hrvatskoj. Pomenuti festivali uključuju umetnost u javni prostor, umrežavaju autore iz celog sveta i kreiraju platformu za razvoj ulične umetnosti u ovim gradovima.

street art mostar

Do 4. juna, u Mostaru će se oslikavati zidne površine u različitim delovima grada, i održavati brojni muzički i drugi off programi. Festival je okupio učenike UWC Mostar, lokalne umetnike, umetnike iz Sarajeva, Banja Luke, Beograda, Zagreba i Splita, Italije, Švajcarske, Estonije, Austrije i Čilea. Neki od njih su Maid Redžić, Zakky Zadro, Anananas, Aser, Kerim Mušanović, Saša Peševski, Nardina Zubanović, Sunita Fišić, Nataša Konjević, Maja Skenderović, Jana Danilović, Boris Bare, Modul, SoFreeSo, Robin Abramović, Luca Ledda, Calmo, Carne, Magda Koscianska i drugi.

street art mostar2

“Festivalom smo uspjeli pokrenuti neiskorištenu kreativnu energiju grada i mladih te smo otvorili prostor za umjetničko djelovanje profesionalaca kao i amatera. Iako to nismo očekivali u početku, Street Art u Mostaru postao je prepoznat u cijelom svijetu“, istakla je jedna od osnivačica festivala Marina Đapić.

street art mostar1

Osim oslikavanja gradskih površina, šaroliki program festivala ove godine donosi prve samostalne izložbe tri mlade umetnice: Megi Kunšek, Jasenke Hofman i Antonije Tolić, u Ćorovića kući i galeriji Virus. Među radionicama nude se izrada origamija, «Tide Drie» radionice bojenja tkanine, žongliranja, teatarska radionica, izrada rukotvorina od plastičnih boca, dečja radionice o biciklima «Dva točka i moć mašte»… Muzički program ove godine upotpunjuju ritmovi Bass Invadersa/Zakky, Rime i Ananas/Erocki Program, Mili Sefić, Marina Mimoza,e dubrovački dj dvojac Funk You…

Realizaciju festivala omogućili su: Grad Mostar, Schuler Helfen Leben, OKC Abrašević, Turistička zajednica HNK/HNŽ, Logos, ASI Reisen, Print Team i Bambsy, a program u celini pogledajte ovde.

cest_karneval1

U Zagrebu od 1997. godine postoji ulični festival CEST IS D’ BEST, najstariji ulični festival u Hrvatskoj. Njegov program podeljen je na muzički, pozorišni, dečji, likovni i sportski, a pozornice su raspoređene na šest trgova u centru grada. Na festivalu će biti održano oko 40 koncerata, a perfomeri i ulični svirači u Zagreb stižu iz 21 zemlje. Na otvorenom kinu na Katarininom trgu svako veče će se prikazivati dokumentarni i muzički filmovi, a organizatori najavljuju i da će jubilarno izdanje obeležiti rekordno puno plesnog i likovnog programa. Festival počinje 26. maja, karnevalom od Cvjetnog trga do Trga Bana Jelačića, a traje do 5. juna.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s