Promocija novog romana Slobodana Šnajdera

Goethe-Institut u Beogradu i udruženje Krokodil ugostiće 26. maja hrvatskog pisca i publicistu Slobodana Šnajdera, koji će predstaviti svoj roman „Doba mjedi“. Razgovor će voditi Ana Pejović i Vladimir Arsenijević, a specijalni gost biće Goran Dragaš, čija je izložba u toku u galeriji Goethe-Instituta.

snajder
„Doba mjedi“ je epska priča o dvoje ljudi u turbulentnom istorijskom periodu, pre i posle Drugog svetskog rata, kao i o teškom nasleđu s kojim mora da se nosi sledeća generacija. Priča svedoči o ideološkim podelama, koje zadiru i u jednu porodicu, a počinje sa grupom nemačkih kolonista koji 1770. dolaze u Slavoniju, gde su kasnije nazvani “volksdojčerima”.

Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948.) diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je suosnivač i dugogodišnji urednik pozorišnog časopisa „Prolog“. Prozu i dramu objavljuje od šezdesetih godina. Autor je drame “Hrvatski Faust”, koja, iako napisana pre više od tri decenije, i dalje izaziva oprečne reakcije u hrvatskoj javnosti.

snajder2

Specijalni gost na promociji, Goran Dragaš, u svojoj aktuelnoj izložbi “Heim” bavi se srodnom temom, proterivanjem nemačkih starosedelaca iz Vojvodine posle Drugog svetskog rata. Radovi, ulja na platnu i printovi termovizijskih snimaka svedoče o potisnutim događajima prošlog vremena i prekinutim kontinuitetima, i postavljaju pitanje o prirodi zločina i odgovornosti pojedinca. Goran Dragaš (Sisak, 1972.) diplomirao je slikarstvo, a magistrirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača Umetničke asocijacije “Prototip”. Izložba “Heim” Gorana Dragaša može se pogledati do 31. maja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s