Festival subverzivnog filma “Plan B”

Dom omladine Beograda pokrenuo je novi festival “Plan B”, posvećen najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta, obrađenim u formi igranog i dokumentarnog filma. Festival traje od 27. do 30. maja, a pored filmskog programa, predstaviće i tribine i razgovore sa zanimljivim gostima.

plan B

“U nameri da i u Beogradu otvorimo raspravu da li je drugačiji svet ipak moguć, domaćoj publici prikazaćemo filmove sa najvećih svetskih festivala: ostvarenja koja nam izbliza prikazuju ljude, dešavanja i pokrete o kojima svakodnevno slušamo u vestima i koji određuju i naše živote, a o kojima imamo zapravo vrlo površno znanje. Predstavljamo vam filmove koji nude umetničke, političke i životne alternative, te priliku da ih bolje upoznamo pre nego što ih čvrsto prigrlimo ili zauvek odbacimo”, najavaljuju iz Doma omladine.

Prvog dana festivala biće prikazana dva dokumentarna filma: “Ovo je državni udar // This is a Coup” Theopi Skarlatos, insajderska priča o prvih sto dana vlade Sirize, i “Sklonište // Shelter”, koji prati život imigranata beskućnika u Lozani. U subotu publika može pogledati australijski “Tokom godina // Over the Years”, koji slika efekte globalnog kapitalizma na intimne živote tekstilnih radnika u ovoj zemlji, kao i ruski dokumentarac “Nema mesta za budale // No place for fools”, koji svedoči o gej muškarcu koji je pod uticajem crkve i državne propagande postao tvrdokorni pro-Putinov aktivista. Narednog dana na programu je francuski igrani film “Made in France”, koji tematizuje sve prisutniji fenomen nezadovoljne omladine koja se priključuje islamističkim grupama u Parizu, dok će u ponedeljak biti prikazan film “Demokratija // Democracy” Dejvida Berneta, koji otkriva političke zakulisne radnje, lobiranja i nadmetanja oko novog zakona Evropske Unije o prikupljanju i čuvanju ličnih podataka. U toku festivala može se pogledati i retrospektiva radikalnog japanskog reditelja Adači Masaa, kome je japanska vlada oduzela pasoš u nameri da spreči njegovo delovanje. Reč je o tri filma s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina: “Seks igra // Sex Game”, “Japanska Crvena armija // Japan Red Army” i “Ženska studentska gerila // Female Student Guerilla”.

Prateći program čini niz tribina u kojima će učestvovati levičari i aktivisti iz Slovenije, Grčke i Srbije, koji će razmatrati zašto nema autentičnog levog pokreta u Srbiji i regionu. Profesori iz Francuske i Belgije i predstavnici antiterorističke obaveštajne jedinice iz Brisela razgovaraće sa domaćim ekspertima o uzrocima radikalizacije društava. A biće reči i o novim pokretima koji se pojavljuju u Evropi, poput DIEM-a, koji nude ne samo ekonomska, nego nova politička rešenja.

Program će upotpuniti i provokativne umetničke instalacije Neona & Linncha (Sanje Stojkov i Vanje Vikala). Svi filmovi će biti prikazani u Velikoj sali, a cena ulaznice je 200 dinara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s