“Beton mahala” gostuje u Zvezdara Teatru

Novopazarska predstava “Beton mahala”, koja se bavi problemima mladih u ovom gradu, otvarajući religijska, politička i druga pitanja, gostuje 1. juna u Zvezdara teatru u Beogradu. U matičnoj sredini je bila zabranjena, a umesto prikaza, pustićemo da preporuka budu reakcije gledalaca.

beton mahala3

Kokan Mladenović: Ako je pozorište, kako to Šekspir kaže, ogledalo društva, onda ćemo u ogledalu koje pred nas stavljaju Branislav Trifunović, Rifat Rifatović i grupa talentovanih mladih glumaca iz Novog Pazara, prepoznati svet koji se raspada i jednu državu pogubljenih koordinata, u kojoj je teško odrastati, a ne suočavati se sa moralnim rasulom i nedostatkom nade. “Ovo vreme je izašlo iz zgloba. O, prokletstvo, sram, što sam rođen da ga popravljam sam?”, zavapiće Hamlet. Na tragu njegovog krika, ovaj mladi kreativni tim zasukaće rukave i krenuti da popravlja svoje vreme, istovremeno popravljajući okvir života koji im je nametnut.

Nikola Kojo: Naiskrenija predstava koju sam gledao.

Suzana Trnanić: Ko ne zaplače na Beton mahali, nek’ mi se javi.

Aida Ćorović: Sa mjerom i talentom, predstavili su nam svoj život, svoju školu, virtuelni svijet na internetu u kome provode vrijeme, odnose u kući, u gradu. Ta predstava trebalo bi da bude najljepša slika grada, a ne polusvijet koji vadi pištolj i prijeti fudbalerima ili oni koji žele Novi Pazar da pretvore u islamsku džamahiriju. Ponosna sam na mlade umjetnike koji su samo dokazali da je jedna takva predstava, kao što je “Beton mahala”, Novom Pazaru zaista neophodna.

Branislav Trifunović: Nisam očekivao da neko može da zabrani predstavu u kojoj osmoro dece, šest Bošnjaka i dvoje Srba, govori o ljubavi prema svom gradu i problemima koji tamo postoje, pritom ne vređajući nikoga. Ova situacija mi je neverovatna i zbog toga što su premijera i repriza predstave prošle uz ovacije publike glumcima na sceni.

Predrag Lucić:

Sretan bi trebao biti grad od čije nesreće djeca ne odvraćaju pogled. Grad u kojemu djeca žele slobodno živjeti i iskreno govoriti. Grad čija djeca nisu stasala u ukalupljene sebičnjake i konformiste koji od gledanja svoga posla ne vide ni grad ni svijet u kojem žive.

Sretan bi trebao biti grad o čijoj nesreći njegova djeca progovaraju na pozornici s toliko ljubavi i s tako snažnim umjetničkim porivom kao što su to u „Beton mahali“ uradili Džana, Ema, Ajtana, Draga, Lejla, Amar, Nedim i Petar. Grad od kojega djeca ne bježe nego ga izvode na scenu, da se prepozna u teatru kakav zaslužuje. U teatru šekspirovske zaigranosti pod teretom svijeta, u teatru Shakespeareovih tema i šekspirske zrcalnosti.

Sretni bi trebali biti svi gradovi koji u „Beton mahali“ ne prepoznaju samo Novi Pazar, nego i sebe same i svoju djecu. Gradovi u kojima se Montecchi i Capuleti neće dozivati pameti tek nad grobovima svojih Romea i Julija.

Sretan bi trebao biti grad koji sebi dopusti da se prepozna u igri ovih djevojaka i mladića. Grad koji zna tko su mu i što su mu „Joj evo ih ovi“.

Muharem Bazdulj: Riječ amater i pridjev amaterski etimološki potiču od latinskog glagola “amo, amare” što znači “voljeti”. Raditi nešto amaterski ne znači nužno da se to radi loše, znači samo da se radi iz ljubavi. Predstava Beton mahala je, dakle, amaterska samo u izvornom značenju tu riječi. Napisana i odigrana iskreno, iz duše (ili iz stomaka), bez kalkulacija i prenemaganja, sa nepatvorenom vjerom u misiju i suštinu umjetnosti, ona gledaocu uzvraća katarzičnim činom prepoznavanja.

 

Predstava “Beton mahala” nastala je u produkciji pozorišne trupe “Joj evo ih ovi” iz Novog Pazara, a reditelji su Rifat Rifatović i Branislav Trifunović. Autori teksta i glumci su: Džana Ljajić, Ema Muratović, Ajtana Dražanin, Draga Kostić, Lejla Bučan, Amar Ćorović, Nedim Nezirović i Petar Kostić.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s