Nika Autor i duo Doplgenger u Zagrebu

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 24. maja će, u okviru programa „Kino umjetnika“, biti predstavljeni radovi beogradskog umetničkog dua Doplgenger, i slovenačke vizuelne umetnice Nike Autor. Svi predstavljeni radovi bave se odnosom umetnosti i politike, a nakon projekcije sledi razgovor.

msu zagreb4

Predstavljanje radova Nike Autor i dua Doplgenger održava se u saradnji s projektom IZVEDBA MUZEJA / PERFORMIG THE MUSEUM. Program počinje u 19h, a ulaz je besplatan.

Nika Autor savremena je slovenačka vizuelna umetnica. Završila je Akademiju likovnih umetnosti u Ljubljani, a trenutno je na doktorskim studijama na Akademiji likovnih umetnosti u Beču. Njen je rad usmeren na ispitivanje proizvodnje dominantnih reprezentacija i njihovih značenja u okviru današnjih društvenih, političkih i ekonomskih okolnosti. Članica je kolektiva Obzorišna fronta. Izlagala je na brojnim izložbama i festivalima, među kojima se ističu Film d’actualites- l’actu est a nous /Jeu de Paume, Pariz; Between Worlds II, Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb; U3, 7. trijenale savremene umetnosti, Ljubljana; Shifts in Time: Performing the Chronic, Mumok, Beč; Alternative film/video, Festival novog filma i videa, Beograd.

msu zagreb2

Duo Doplgenger je umetnički duo iz Beograda, kojeg čine filmski i video autori Isidora Ilić i Boško Prostran. Radovi dua Doplgenger bave se odnosom umetnosti i politike, kroz dekonstrukciju filmskog medija, jezika, strukture i teksta, odnosno potragu za načinima na koje umetnost i pokretne slike učestvuju u stvaranju političke stvarnosti. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger interveniše na već postojećim medijskim proizvodima, ili stvara nove radove u formi filmskih eseja. Premda su njihov glavni medij pokretne slike, deluju i putem teksta, instalacija, performansa, predavanja i diskusija. Za izložbu „Neimenovani fragenti“ 2016. godine su dobili Nagradu Politike.

msu zagreb1

KINO UMJETNIKA programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine, kojom Muzej predstavlja savremene umetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presecanja savremene umetnosti i kinematografije, filma i vizuelnih umetnosti. Program se sastoji iz projekcija uz razgovore sa učesnicima, a usmereno je na intenziviranje dijaloga i saradnje na kulturnoj sceni. Kustoskinja je Branka Benčić, a voditelj projekta Tihomir Milovac. Više o projektu PERFORMING THE MUSEUM saznajte na: http://performingthemuseum.net/site/

100002_precrtavanje3colour

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s