“Merlinka” u Novom Sadu

Internacionalni festival queer filma “Merlinka”od 12. do 14. maja gostovao je po drugi put u Novom Sadu, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Za tri dana publika je mogla da vidi šest igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazani na istoimenim festivalima u Beogradu i Sarajevu.

merlinka-NS2016

Na “Merlinki” su prikazani danski dokumentarac „Fasbinder – Bezuslovna ljubav“, francuski film „Letnje noći“, koji je osvojio Kvir lava (Queer Lion) u Veneciji, španski film „Tajno“, filma Pitera Grinaveja „Ajzenštaj u Gvanahuatu“, urugvajski dokumentarac „Novi čovek“, osvajač nagrade Teddy za najbolji dokumentarni film na Berlinalu, i američki film „Prikladno ponašanje“ u 20 časova. Ulaz na sve projekcije je bio slobodan.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju “Marble Ass” Želimira Žilnika. Festival ima za cilj da kroz filmsku umetnost promoviše gej-lezbejska prava i utiče na smanjenje homofobije u srpskom društvu. Festival organizuju Gej lezbejski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.

merlinka.izlozba

U okviru gostovanja prikazana je i izložba „Upoznavanje života LGBTQ zajednice u Srbiji: Neispričane priče“, koju je realizovao Heartefact fond, a podržao Švedski institut. Reč je o izložbi koja je svoju premijeru imala pre nekoliko meseci u Beogradu, u kafe-restoranu Od usta do usta, a sačinjena je od razglednica sa ispovestima LGBTQ osoba iz Srbije i njihovih najbližih. Prema rečima direktora Hartefakta Andreja Nosova, izložba je deo šireg istraživanja fokusiranog na sakupljanje ličnih priča i sećanja aktivista/kinja i ne-strejt osoba u Srbiji, sa ciljem da se u narednom periodu formira svojevrsni muzej ove zajednice. da podsetimo, Hartefakt fond je 2014. objavio publikaciju “Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života”, koju su uredile Jelisaveta Blagojević i Olga Dimitrijević.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s