Izbor iz programa projekta ACTOPOLIS

Transnacionalni projekat ACTOPOLIS, koji u beogradskom izdanju nosi podnaslov „Formalno neformalna. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija”, poslednje dve nedelje odvijaće se kako u Actopolis stanu ‒ prostoru „osvojenom” i privremeno pretvorenom u umetnički prostor, tako i u javnom prostoru. ACTOPOLIS_BELGRADE copy 2

U Actopolis stanu je u sredu 18. maja otvorena postavka radova Umetničkog kolektiva U10, koji čine Nikola Radić Lucati, Mariela Cvetić i Irena Ristić. Actopolis stan nalazi se na adresi Bulevar despota Stefana 36, a nakon otvaranja, izložba će moći da se vidi radnim danima od 16 do 19h.

ACTOPOLIS web

U petak 20. maja u 19h, u Actopolis stanu biće održan razgovor o fenomenu Druge scenesamoorganizovane platforme beogradske kulturne scene. U okviru razgovora biće predstavljen istraživački rad Marijane Cvetković, koji traga za odgovorom na pitanje zašto je druga scena izbrisana iz pamćenja kulturne javnosti. Autorka polazi od hipoteze da razloge treba tražiti u ideološkom preokretu do koga je početkom ovog veka došlo u Srbiji.

ACTOPOLISzidne novine br11

U istom prostoru će u ponedeljak 23. maja od 20h biti izvedena „Proba“ Irene Ristić, koja istražuje moguće modele samoorganizacije lokalne kulturne produkcije, a sledećeg dana od 19h će biti održana javna prezentacija „Zidnih novina“ i razgovor. Projekat „Kamendinamike“ Nebojše Milikića i Tadeja Kurepe biće predstavljen 25.maja od 19h, na temu vizuelizacije klasnih odnosa na kapitalističkoj periferiji. Dan kasnije, predstaviće se Remont, uz učešće Marije Radoš i Miroslave Karić.

Pored nabrojanih programa, organizatori su pripremili i posebno izdanje Zidnih novina, koje će biti dostupno u javnim prostorima u gradu, kao i u stanu Actopolisa, i štampani plan grada sa mesečnim programom umetničkih prostora, koji se može skinuti i onlajn: www.bgdart.net. Autor plana grada je Aleksandar Nikolić.

Projekat ACTOPOLIS se realizuje u saradnji sa kulturnom institucijom „Urbana umetnost Rur” (Urbane Künste Ruhr), a u njemu učestvuje šest gradova iz Jugoistočne Evrope: Atina, Beograd, Bukurešt, Ankara/Mardin, Sarajevo i Zagreb, kao i grad Oberhauzen iz Rurske oblasti u Nemačkoj.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s