Šesti književni festival “Polip” u Prištini

International Literature Festival – polip, koji zajednički orgazanizuju Qendra Multimedia iz Prištine i Radnička komuna Links / Beton International iz Beograda, biće održan u Prištini od 13. do 15. maja. Tema festivala,”Književnost u pustinji realnog”, poziva na kritičko promišljanje sadašnjeg trenutka.

Polip

Organizatori ukazuju na ozbiljnost trenutne krize u Evropi i svetu, na pojačavanje negativnih stavova prema zapadnim vrednostima, demokratiji i univerzalnim ljudskim pravima, kao i na rast ksenofobije u zemljama razvijene Evrope, u kojima mnogi proklamovani čuvari brane “tvrđavu Evropa” od islama. Zemlje bivše Jugoslavije su polje u kom se fenomeni savremene Evrope mogu posmatrati u kondenzovanom obliku, smatraju organizatori: tu su iskustvo egzila i reintegracije izbeglica, post-socijalistička tranzicija, nacionalizam i populizam kao oruđa političke elite.

“Znajući da svako pojednostavljivanje bez sumnje vodi u površnost, koja je, s druge strane, izuzetno korisna za ideološke manipulacije, pitanje koje se postavlja je da li su mogući književni odgovori na krizu?… A ako su mogući, koliko je verovatno da bi takvi odgovori, nijansirani i specifični, mogli danas da se čuju i razumeju?”, stoji u najavi 6. izdanja festivala “Polip”.

Polip2

Pored čitanja, biće organizovane i panel diskusije, sa prevodom na engleski jezik. Tribine “Književnost i kriza: Kako možemo govoriti o savremenom trenutku?” i “Kakva književnost nam treba?” adresiraju moguće veze između književnosti i politike. Panel diskusija “Teatar pridošlica” baviće se različitim aspektima u kojima izbeglice mogu uticati na pozorišni život u Evropi – na koji način bi pozorišni profesionalci među izbeglicama sa bliskog Istoka mogli da se integrišu u postojeće evropske kuće, ali i na koji način pozorište može da adekvatno reflektuje izbegličku krizu? Konačno, na tribini pod nazivom “Književnost politički nepodobnih iz osamdesetih” gostovaće kosovski pisci koji su osamdesetih godina bili politički zatvorenici u tadašnjoj Jugoslaviji.

Polip3

Na festivalu Polip učestvuju Luljeta Lleshanaku (ALB), Rumena Bužarovska (MK), Vladimir Tabašević (SRB), Bojan Babić (SRB), Dževdet Bajraj (RKS / MEX), Saša Ilić (SRB), Alida Bremer (DE / HR), Gzim Aliu (RKS), Svetlana Rakočević (SRB / UK), Jeton Neziraj (RKS), kao i brojni autori iz Austrije, Nemačke, Italije, Švedske, Albanije, Kipra i Turske.

Za muzičko-perfomerski deo programa biće zaduženi Ah Ahilej (SRB) i Fitzgerald & Rimini (CH).

Umetnički direktori festivala su Alida Bremer, Saša Ilić i Jeton Neziraj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s