LICEULICE vodič kroz 9. Beldocs

Projekcijom filma “U potrazi za snom” Mladena Mitrovića, 12. maja počinje deveti Beldocs, festival najboljih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta. Iz bogate ponude Beldocsa LICEULICE posebno izdvaja filmove koji na angažovan način svedoče o vremenu u kom nastaju, a takvih je ove godine mnogo.

Beldocs5

Domaći dokumentarni film je više nego dobro zastupljen u devetom izdanju festivala. “U potrazi za snom” Mladena Mitrovića na Beldocs stiže sa Nagradom publike na Sarajevo Film Festivalu. U ovom ostvarenju, reditelj kreće na put po svetu u potrazi za glumcima u svom prvom filmu iz 1987. godine, tada desetogodišnjim učenicima škole “Bratstvo i jedinstvo” u Sarajevu, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Film je sniman pet godina, na četiri kontinenta. „Dubina dva“ Ognjena Glavonića, koji je sa velikim uspehom prikazan na Berlinalu, svedočanstvo je o masovnoj grobnici u Batajnici, a istom temom se bavi i film „Nedodirljivi“, čija će domaća premijera biti na Beldocsu. Tu je i ostvarenje „Abdul i Hamza“ Marka Grbe Singha, koje beleži priču dva somalijska imigranta koji se skrivaju u blizini srpsko-rumunske granice, kao i animirano dokumentarni film „Četiri pasoša“ Mihajla Jevtića, koji se našao na programu festivala u Trstu i Berlinu. Kratkometražni “Kap” Dušana Vojvodića prati pokušaj više hiljada Zaječaraca da spreče lokalnog tajkuna da uništi arteske česme, koje su najveće prirodno bogatstvo njihovog grada.

Beldocs4

Svetsku premijeru imaće i jednosatni dokumentarac o beskućnicima koji žive u tramvaju na liniji broj 2 u Beogradu, „Hotel dvojka“ Marka Mamuzića. „Krug dvojke“ kao zamišljena granica koja deli beogradsku elitu od ostatka društva predstavlja paradigmu snobovskog mentaliteta, ovde izvrnutog u svoju suprotnost. Danas je ta linija naseljena beskućnicima, posebno zimi: ratnim izbeglicama, socijalnim slučajevima, nezaposlenima, alkoholičarima, prosjacima i osiromašnim penzionerima. Biće prikazan i film “Controindicazione”, koji problematizuje humanost zatvorske bolnice za mentalno obolele osobe u mestu Barćelona Poco di Goto u Italiji, poslednjoj ustanovi ovog tipa u Evropi. Nagrađivani hrvatski dokumentarac „Razred“ Vesne Čudić beleži priču o mladim Romkinjama iz Baranje koje ne sanjaju o tome da se što pre udaju, već da završe školu i budu prve članice svojih porodica sa srednjoškolskom diplomom. U pratećem programu posvećenom bugarskim dokumentarcima biće prikazan još jedan film sa romskom tematikom, “Roma Kihot”, koji govori o ljudima u mestu Ćustendil blizu granice sa Srbijom.

Beldocs

Od stranih filmova, tu je nagrađivani „Ruski detlić“ koji govori o radioaktivnom umetniku, žrtvi černobiljske nuklearne katastrofe (od producenta Pussy Riot i The Square), kao i pobednik Sandensa, „ Sonita“ mlade iranske rediteljke Rokšare Ghem Maghami. “Sonita” govori o ilegalnoj imigrantkinji iz Avganistana koja živi u siromašnom predgrađu Teherana. Kroz iznenađujući spoj hip-hopa, tinejdžerskog bunta i borbe za prava žena pod okriljem ortodoksnog islama, film pripoveda o nesvakidašnjoj teheranskoj YouTube senzaciji, sedamnaestogodišnjoj Soniti Alizad. Ova devojka se zahvaljujući svom nadahnutom onlajn repovanju spasla od ugovorenog braka koji bi njenoj porodici doneo dosta novca. Još jedan neobičan ugao nudi film o teheranskoj andergraund tehno sceni, “Rejv Iran”, dok argentinski „Sala Alberdi“ slika okupaciju jednog kulturnog centra. Beldocs će predstaviti i izraelsko-kanadski biografski dokuentarac “Duh Hane Arent”, nagrađen na festivalu u Santa Barbari.

Beldocs3

Festival će trajati do 18. maja, kada će ga zatvoriti najnoviji film Majkla Mura „Koga sledećeg napasti?“ Selektor Međunarodnog programa, kao i omaža čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju, je filmski teoretičar i autor Greg Di Kjur, dok domaću selekciju potpisuje reditelj Darko Lungulov.

Detaljan program i satnicu pogledajte ovde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s