Aleksandar Kalabić ‒ “jedan od trista”

U novom broju, Liceulice donosi priču o još jednom prodavcu magazina, Aleksandru Kalabiću iz Novog Sada, o kome piše Stefan Janjić. Osoblje Specijalne škole dr Milan Petrović u Novom Sadu za ovog mladog grafičara, radijskog novinara, di džeja, pesnika i uličnog prodavca kaže da je „zaista jedan u trista“.

Aleksandar Kalabić uživa da sve goste provodi kroz školu, radionice i dom, a zauzvrat dobija ekskluzivne informacije, zbog čega ga zovu i Portparol. „Imam ja svoje specijalne izvore“, ponosan je. Svojim je drugovima nedavno dojavio da im u posetu dolazi Bajaga, što mu isprva niko nije poverovao. „Bilo je vreme ručka, oko jedan i pet, kad eto ti njega! Oduševili smo se!“ Zbog sličnih dojava neki su ga prozvali Radio Mileva, ali njegov pravi radio zove se drukčije ‒ „Radičević“, emituje se onlajn i ponekad ima „čak sto pedeset“ slušalaca.

U grafičkom studiju škole Milan Petrović, petoro maturanata u ovom trenutku priprema završne radove. Aleksandar je jedan od njih, a zvanje grafičara steći će kada u junu odbrani rad na temu „Izrada knjižnog bloka“. Kaže da tema nije nimalo naivna, ali bez brige, „daće sve od sebe da bude na visini zadatka“. Dok novinaru pokazuje kako se rukuje ofset mašinom, Aca najavljuje i da planira da sa prijateljem pokrene svoj magazin. „Grafče će biti časopis posvećen isključivo našoj profesiji, grafičarstvu“, kaže on.

Aleksandar Kalabić i grafička radionica Milan Petrović su vršnjaci: pojavili su se 1996. godine, i od tada su – što zasebno, što udruženim snagama – postigli mnoge uspehe. Posle deset godina, radionica je prerasla u grafički studio. Ovogodišnji jubilej krunisan je sredinom marta, kada je princu Čarlsu prilikom posete Novom Sadu predstavljena galerija najboljih učeničkih radova.

Posle praktične nastave, Aca provodi vreme u pozorištu: u domskoj predstavi pojaviće se kao vojvoda Kosančić Ivan. Budući da se školovanje bliži kraju, Aca ne zna hoće li i dalje prodavati Liceulice. Ipak, voleo bi da na ceste Novog naselja, Limana i centra Novog Sada iznese makar još 30. broj, s tekstom o njemu, jer bi mu u tom slučaju pripali i čast i novac.

Uživa dok razgovara s kupcima, čak i kad su podozrivi. „Koliko me puta pitaju na ulici je l’ to neka žuta štampa. Reko’ ma kakva žuta štampa – ovde nećete naći ko se razveo, ko se posvađao, mi se totalno razlikujemo od drugih novina.“ Nakon trogodišnjeg iskustva u prodaji magazina Liceulice, Aca raspolaže i zanimljivim statističkim pokazateljima: žene ga kupuju više od muškaraca, a stariji više od mladih. S tom računicom, prosečan kupac bi mogla biti penzionerka koja magazin poklanja svojim unucima, da pročitaju nešto pametno. „Pravo i ima“, slaže se Aca s tom fiktivnom penzionerkom, „jer je Liceulice najbolji časopis.“ Budući da mu je najveća želja da postane radijski voditelj, Aca kaže da je iz svog omiljenog magazina naučio mnogo toga o novinarstvu, a posvetio mu je i o nekoliko pesama.

Aleksandar Kalabic -foto Marko Rupena, Kamerades

FOTO: Marko Rupena – Kamerades

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s