NAUTILUS KONSTRUKT: novi prostor u Skoplju

Nedavna infrastrukturna novina na nezavisnoj kulturnoj sceni u Skoplju je otvorena scena ispred Omladinskog kulturnog centra na obali Vardara – NAUTILUS KONSTRUKT, realizovana u okviru regionalnog projekta ACT4CITY. Ova inicijativa javlja se kao protivteža državnom poduhvatu nasilne “antikvizacije” grada.

nautilus1Scena je postavljena u septembru prošle godine – multifunkcionalna, mobilna, otvorena drvena struktura koja se lako može prilagoditi različitim programskim potrebama. Kako najavljuju organizatori, ovaj prostor je otvoren za razne nezavisne kulturne i socijalne inicijative, obrazovne akcije, umetničku saradnju i programe osnaživanja zajednice.

nautilus2

Pozornica je reakcija na nedostatak inicijativa u javnim prostorima u Skoplju, i pre svega daje prostor za rad lokalnim nezavisnim pozorištima, ali i drugim zainteresovanim građanima. Prema rečima autora projekta, NAUTILUS KONSTRUKT ističe i sam prostor na kom je postavljena pozornica – obalu Vardara, koja je i dalje veoma nerazvijena iako se nalazi u centru grada.

nautilus3

Inicijator ove ideje je skopska organizacija City Creative Network – CCN, koja je na projektu ACT4CITY radila zajedno sa tri druge organizacije sa prostora bivše Jugoslavije: Expeditio iz Kotora, Mikro Art iz Beograda, i Art radionica Lazareti iz Dubrovnika. Aktivnost je finansirana je od strane BAC – Balkanskog fonda za umetnost i kulturu.

nautilus4

Aktuelne najave dešavanja na sceni “Nautilus Konstrukt” pogledajte ovde: https://www.facebook.com/CityCreativeNetwork

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s