LICEULICE među deset najboljih

Ponosni smo da je Međunarodna mreža uličnih novina (INSP) ove godine nominovala LICEULICE za čak dve nagrade: za najbolji dizajn i najbolji novinski tekst! Finalisti će biti proglašeni u maju, a dodela nagrada je 15. juna u Atini, na Svetskom samitu uličnih novina (Global Street Paper Summit).
insp2

Ovo nam je druga nominacija za najbolji tekst, i četvrta za dizajn, pošto pored kvalitetnih tekstova mnogo polažemo i na izgled magazina: “Veoma nam je važno da tekstove prati i odgovarajući vizuelni identitet, koji bi se mogao nazvati angažovanim grafičkim dizajnom. Zbog toga u izradi svakog broja učestvuju neki od najboljih mladih ili već afirmisanih dizajnera i ilustratora”, kaže Sanja Polovina, art direktorka i dizajnerka magazina LICEULICE.

insp3

Među deset najboljih tekstova, koji “demonstriraju izuzuzetnu novinarsku dubinu i preciznost, kao i originalno mišljenje”, ušla je prošlogodišnja priča o izbeglicama u parku kod beogradske Autobuske stanice. Reportažu “Dnevnik iz parka” potpisala je Žarka Radoja, a prvobitno je bila objavljena na sajtu Kontrapress.

Žarka Radoja za svoj tekst kaže da ga prvenstveno pisala da ne zaboravi ljude i njihove neverovatne priče, bilo s rute, bilo iz života u beogradskom parku. “Ubrzo shvatiš da je ovo priča naših života, da je mnogo veća nego što se činilo na početku, da menja sistem i društva u kojima živimo i da na najosnovnijem nivou imaš izbor – da ignorišeš, pomogneš ili ono najstrašnije – da ih se plašiš”, objašnjava Žarka Radoja. Prema njenim rečima, važno joj je bilo da izbeglicama da glas, da pokaže da se u parku odvija život sličan našem, samo u drugačijim uslovima i okolnostima: “Da se smeju, vole, svađaju, plaše, da idu jedni kod drugih ‘u komšiluk’, da plešu, pevaju, plaču… Da kisnu, da im je hladno ili pretoplo… I da im je podrška lokalnog stanovništva potrebna i izuzetno važna. Dnevnik je, zapravo, bio pokušaj da se bolje upoznamo.” Osim prenošenja ličnog utiska, svojim tekstom želela je da skrene pažnju i na uslove u kojima ljudi žive, na nedostatak institucionalne podrške, na nevidljivost ili njihovu zloupotrebu, u početku, u javnosti. Ona podseća i da je beogradski park i danas pun ljudi, koji su i dalje nevidljivi: “Komesarijat za izbeglice im ne dozvoljava da na javnom mestu sede na travi, opet imamo problem sa podizanjem šatora kako bi se sklonili od kiše ili sunca ili jednostavno imali malo privatnosti. Ukratko, vratili smo se na početak”, kaže Žarka Radoja.

Nažalost, ovaj tekst istaknut je među deset najboljih samo nekoliko dana pre nego što je pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima srušeno Miksalište, jedini objekat u Beogradu u kom su izbeglice mogle da dobiju odeću, obuću, hranu i medicinske usluge, i gde je – pored zatvaranja takozvane balkanske rute – dnevno dolazilo oko 300-350 ljudi.

 

insp1

Međunarodna mreža uličnih novina (International Network of Street Papers – INSP) broji oko 100 uličnih novina iz 35 zemalja sveta. Osnovane 2008. godine, INSP nagrade slave izuzetna postignuća nezavisnih uličnih novina, kao i njihov doprinos socijalnoj pravdi.

insp4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s