Konferencija o jeziku i nacionalizmu u Podgorici

Prva regionalna ekspertska konferencija “Jezici i nacionalizmi” održaće se danas i sutra (21. i 22. april) u podgoričkom Centru za građansko obrazovanje. Osnovni cilj projekta je da se kroz otvoreni dijalog lingvista problematizuje postojanje četiri politička jezika na prostoru nekadašnjeg srpskohrvatskog.

jezici i nacionalizmi

Projekat JEZICI I NACIONALIZMI rezultat je dvogodišnje istraživačke misije i partnerskog delovanja beogradskog Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BIH iz Sarajeva. Projekat je nastao u saradnji sa najuticajnijim ekspertima na ovom polju: prof. dr Snježanom Kordić, prof. dr Hankom Vajzović, prof. dr Rankom Bugarskim i Boženom Jelušić.

Kako najavljuju autori projekta, serija konferencija biće posvećena “značajnim i izazovnim temama u kojima se lingvistička nauka neprincipijelno ukršta s identitetskom politikom”. “Uprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji te formalnom postojanju četiri standarda, identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile, a preskriptivizam, zanesenost jezičkim imperijalizmom, teze o ‘pedesetogodišnjem jezičkom ropstvu’ i čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traje. Kroz ova dva debatna kruga otpočinje nastojanje da se uz pomoć lingvista i drugih eksperata rasplete zmijsko klupko identitetske politike i lingvističke nauke koje je rezultiralo formacijom četiri politička jezika i svim silnim jezičkim i ne samo jezičkim apsurdima koji su usledili”, piše u najavi prve regionalne ekspertske konferencije “Jezici i nacionalizmi”.

jezici i nacionalizmi 2

“Govori li svaki narod u Crnoj Gori drugim jezikom?” i “Kakav je smisao povećavanja jezičkih razlika?” teme su o kojima će 21. i 22. aprila u Podgorici razgovarati lingvisti, književni kritičari i pisci: prof. dr Rajka Glušica, Nađa Bobičić, Bojan Glavašević, Balša Brković, prof. dr Josip Baotić i prof. dr Slavica Perović. Program moderira prof. dr Hanka Vajzović.

Nakon najavljene podgoričke konferencije, tokom 2016. godine održaće se i konferencije u Splitu (maj), Beogradu (oktobar) i Sarajevu (novembar).

Projekat su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s