Koncertna predstava “Doček” Hleb teatra

Predstava “Doček” Hleb teatra odigraće se večeras (21. aprila) od 20h u Bitef teatru u Beogradu. Komad se bavi promišljanjem revolucionarnih ideja koje su dovele do nastanka SFRJ, kroz reinterpretaciju pesama iz NOB-a iz perspektive današnjeg vremena. Režija i dramaturgija: Sanja Krsmanović Tasić.

hleb teatar

Gde je nestala nada? Zašto je preovladavajući osećaj apatije u današnjem svetu? Da li je Utopija moguća? – neka su od pitanja koje autori “Dočeka” postavljaju publici i sebi. “Predstava se izvodi u formi koncerta upriličenog za doček. Doček koga ili čega – na nama je da zaključimo”, kažu autori. U predstavi su korišćeni tekstovi Darka Suvina, Eduarda Galeana, Ernsta Bloha, Sanje Krsmanović Tasić, kao i delovi drame “Čekajući Godoa” Semjuela Beketa.

hleb teatar2

Prema rečima pozorišne kritičarke Ane Tasić, u predstavi je komunikacija sa publikom veoma važna: “Akteri nas na početku raspoređuju, dele nam cveće, čime se u startu ruši granica našeg odvajanja. Gledaoci postaju aktivni učesnici igre, simbolički i konkretno, što je slučaj i u prethodnim predstavama Krsmanovićeve i Hleb teatra, ‘Priče hleba i krvi’, ‘O s(a)vesti’. Žak Ransijer smatra da kada publika iz pasivnog položaja pređe u aktivni, nastaje političko pozorište, jer se u tom momentu stvara svest o mogućnostima promene, putem individualnog delovanja”, ističe Ana Tasić.

Predstava je pretpremijerno izvedena na pozorišnim festivalima u Mariboru, Kopru i Smederevu, a premijeru je imala u Bitef teatru u januaru. U njoj igraju Jugoslav Hadžić, Anastasia Tasić, Sanja Krsmanović Tasić, Oskar Popović Svendsen i Ole Svendsen.

 

hleb teatar3

Hleb teatar  je trupa sastavljena od multidisciplinarnih umetnika-aktivista koje povezuje interesovanje za istraživačko pozorište i društveno-angažovane teme. Od 2011. godine Hleb teatar razvija “pozorišni esej” kao originalnu formu koju je osmislila jedna od osnivačica, Sanja Krsmanović Tasić. “Pozorišni esej” i “esej u pokretu” su novi scenski izrazi, u kojima se kroz umetničke akcije pripoveda o stvarnim događajima i pojavama, uz njihovo kritičko promišljanje. Hleb teatar je takođe posvećen umetničkoj edukaciji kroz radionice i projekte.

Sanja Krsmanović Tasić je više od tri decenije prisutna na izvođačkoj sceni, od čega preko dve decenije kao članica Dah teatra. Hleb teatar čine i Jugoslav Hadžić, koji je u Dah teatru učestvovao dvanaest godina kao glumac, muzičar i kompozitor, kao i mlada pevačica, glumica i vizuelna umetnica Anastasia Tasić.

hleb teatar4

Članovi Hleb teatra pripadaju: Nezavisnoj kulturnoj sceni Srbije NKSS, Udruženju dramskih umetnika Srbije – UDUS, Udruženju muzičara džez, rok i zabavne muzike, IDEA Evropa, Centru za dramu u edukaciji i umetnosti – CEDEUM i Udruženju za razvoj pozorišta za decu i mlade ASSITEJ,

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s