Istorija ženskog performansa u Hrvatskoj

U knjizi “Tijelo u dijalogu – Ženske performativne prakse u Hrvatskoj“, Ružica Šimunović daje pregled ženskog performansa u Hrvatskoj od 70-ih godina do danas, u formi intervjua s nekim od najistaknutijih protagonistkinja. Za razliku od dominantnog kanona, u prvi plan su ovaj put istaknute umetnice.

zenski performans u HR

Reč je o vrlo sistematično izrađenoj komunikativnoj istoriji ženskih izvođačkih umetnosti u Hrvatskoj, kojom su obuhvaćeni opusi umetnica i kolektiva kao što su Milijana Babić, Božena Končić Badurina, Tajči Čekada, Tanja Dabo, Vlasta Delimar, Amela Frankl, Fokus Grupa, Sanja Iveković, Ksenija Kordić, Nina Kurtela, Kristina Leko, Kata Mijatović, Mejra Mujičić, Renata Poljak, Lala Raščić, Dina Rončević, Sandra Sterle, Ksenija Turčić, Sonja Vuk i Vlasta Žanić, uz ekstenzivan uvodni esej Ružice Šimunović pod naslovom “Tjelovježba za dijalog”.

Knjiga je objavljena u saradnji Hrvatske Sekcije AICA i Durieuxa. Prema rečima izdavača, kada se govori o performansu u Hrvatskoj, prva imena koja padaju na um su Tomislav Gotovac, Vlasta Delimar, Slaven Tolj, Siniša Labrović, Marko Marković. “Stječe se dojam da su, osim Vlaste Delimar koja je dobrano zadužila žensku performersku scenu, zaista svi korifeji te scene muškarci. No, je li taj dojam baš točan? Ili još bolje pitanje, kako ga je formulirala autorica nove knjige o performansu: čija je privilegija prisutnosti?”, navodi se u uvodnom tekstu koji je napisala Olga Majcen Linn.

Autorka Ružica Šimunović i u ranijim projektima, kao što su knjiga o delovanju Zorana Pavelića ili ANE Elizabet, pokazivala je interesovanje za otkrivanje umetničkih opusa koji su iz različitih razloga bili zanemereni ili prećutani u hrvatskoj likovnoj kritici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s