Trideseti broj magazina Liceulice je u prodaji

Dragi prijatelji, opet jedan mali jubilej: trideseti broj magazina Liceulice je u prodaji! I u novom broju, Liceulice jedine ulične novine u Srbiji nastavljaju da govore o ključnim problemima sa kojima se kao društvo suočavamo, a noseća tema ovaj put je održivi razvoj /zelena politika.

Nakon punih pet godina i trideset brojeva, naš magazin se razvio u pravu malu medijsku platformu solidarnosti, dobrih ideja, korisnih trendova i građanskog aktivizma, a naši prodavci uspevaju da prodaju i preko 100 000 primeraka. Zato i u ovom broju nastavljamo da govorimo o ključnim problemima sa kojima se kao društvo suočavamo, ali i o rešenjima koja bi nas mogla povesti u nekom boljem pravcu.

Nosećom temom tridesetog broja zakoračili smo malo dublje u koncept održivog društvenog razvoja i onoga što se u tom konceptu podrazumeva pod pojmom “zelena politika”. Da li ekološki problemi najviše pogađaju najsiromašnije, jer su oni najveće žrtve nejednake dostupunosti prirodnih resursa? Da li nam je potrebna temeljna promena, jer će insistiranje na profitnoj logici učiniti da u potpunu propast odvedemo planetu na kojoj treba da živimo, radimo i razvijamo se? U tridesetom broju možete čitati i opsežan pregled razvoja zelenih politika i pokreta koji je napisala Iva Marković, obavestiti se o fenomenu “greenwashinga”, kao i o političkim implikacijama promene dominantnog odnosa prema hrani kao resursu.

Osim tekstova o glavnoj temi, ističemo i reportažu iz izbegličkog kampa sa Idomenija, koju je pisala Žarka Radoja. Takođe, predstavljamo vam i tekst Saše Dragojla o novom talasu holivudskih filmova koji se bave temama koje spadaju u domen interesovanja levice, kao i tekst Iskre Krstić o političkom aspektu fenomena stanovanja. I u ovom broju nastavljamo sa rubrikom „Pismo meni mlađoj/mlađem“. U prethodnim brojevima ste čitali tekstove Svetlane Slapšak, Ivana Čolovića, Ljubomira Živkova, Davida Albaharija i Mirjane Đurđević, a ovaj put vam donosimo tekst pisca Veselina Markovića.

Ni vizuelni aspekt nije zanemaren. Prve i poslednje strane posvetili smo sjajnoj seriji fotografija „Priče sa železnice“ mladog fotografa Mladena Teofilovića, a naslovnu stranu i ilustracije je radio Vanja Vikalo Linnch.

 

LICEULICE 030-LINNCH

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s