Muzički dokumentarac “Tusta”

Snimanje dugo očekivanog muzičkog dokumentarca “Tusta” ulazi u završnu fazu. Reditelj ovog filma, inspirisanog likom i delom Branka Črnca Tuste, preminulog pevača KUD Idijota, jeste Andrej Korovljev. Kadrovi su snimani u Puli, Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, a neki od poslednjih i u Novom Sadu.

tusta

Dokumentarni film “Tusta” zamišljen je u formi biografskog dela koji se ne bavi isključivo muzikom, već progovara u mnogo širem istorijskom, društvenom, socijalnom i kulturološkom kontekstu. “Ovaj dokumentarni film osmišljen je kao posljednje slovo na papiru jedne velike i burne karijere karizmatičnog i nepokolebljivog borca za slobodu i ljudske vrline koje se u današnje vrijeme lako zaboravljaju”, kažu autori. U filmu se pojavljuje mnogo sagovornika, ljudi iz Tustinog privatnog života, njegovih kolega iz Uljanika, kao i raznih muzičara.

Tusta i KUD Idijoti simboli su jedne epohe i jednog grada koji je osamdesetih godina doživljavao svoj uspon, kako privredni tako i kulturni. Autori ističu i da ono što Tustu čini posebnim i što nadilazi samu muziku jeste njegov snažan i nepokolebljiv antifašistički stav i background svojevrsnog balkanskog “heroja radničke klase”. Takođe, činjenica da je ova grupa bila zabranjena na većini radio stanica tokom devedesetih godina i svrstana u “domaće izdajnike” zbog pank obrade pesme “Bandiera Rossa”, dovoljno govori o Tustinom antiratnom angažmanu i borbi za toleranciju, suživot i socijalnu pravdu.

Očekuje se da će film imati premijeru tokom 2016. godine. Reditelj Andrej Korovljev je i ranije snimao dokumentarne filmove o Puli. Godine 1999. snimio je film „Una storia Polesana“, a godinu kasnije i nagrađivani „Godine hrđe“, o radnicima pulskog brodogradilišta Uljanik u raljama hrvatske privatizacije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s