“List vode, Atlandida” Alema Ćurina

Poznati splitski ilustrator Alem Ćurin, čiji su radovi bili zaštitni znak najpre Ferala, a potom i hrvatskih Novosti, sa 62 godine objavio je prvi strip album “List vode, Atlantida”. U priču o Hugu Pratu u Argentini autor upliće i tamne stranice njene istorije: utočišta za naciste posle II svetskog rata.

alem curin

“Album je nastao u spomen na jednog od zadnjih genija stripa Huga Pratta. Umjesto eseja povodom dvadesetogodišnjice njegove smrti, meni se o Hugu pripovijedalo na jedan posve drugačiji način – htio sam o njemu napraviti strip. Postavio sam ga uz ogradu na palubi putničkog parobroda, broda koji luta morima iskajući osobni Prattov otok s blagom, otok što mu ga je Pratt stariji amenovao dok je Hugo još bio dijete. Radnja stripa događa se 1949., kada mladi i prčeviti Pratt prihvaća poći u Argentinu, vidjevši u tome šansu da se napokon domogne tako željene Amerike. Da bi parobrod stigao preko vode do slobode, nalio sam papir s morem vode, od korica do korica. U tom moru svaki čitatelj mora pronaći vlastiti stil plivanja ili plovidbe ako se ne želi utopiti, u suprotno neka ne plaća i neka se ne pača, neka ga na sigurnome gdje je i dosada bio”, ispričao je Alem Ćurin na promociju u zagrebačkoj Booksi.

alem curin2

Strip je objavljen u izdanju zagrebačke kuće “2×2″, a napisan je na kombinaciji hrvatsko-špansko-gdinjskog (hvarski dijalekt), sa stranicama na italijanskom (jezik Huga Prata i Korta Maltesea) i nemačkom, pošto Ćurin u strip inkorporira i priču o Hitleru koji se sa dve podmornice pokušava spasiti i uteći u Peronovu Argentinu.

“Prattov životni put bio je tek početni impuls iz kojega se razvilo nešto drugo. Nije Ćurin u potpunosti izbacio Pratta iz stripa. Naslonio se na Prattove puteve i potrage, na dvadeset godina života u Argentini, u lukama, šumama, noćnim klubovima, bordelima i strip-redakcijama; naslonio se i na fiktivni, pače mitski život Corta Maltesea, najpoznatije Prattove kreacije nastale – kažu – u luci La Boca na ušću Riachuela u Rio de la Plati. Na pola puta između antidržavnog elementa i urbanog Jugoslavena, Ćurin se nije zamarao mantrama o ‘autorskom stripu’ već je pisao i crtao Pratta – kao brata”, rekao je na istoj promociji strip kritičar Matko Vladanović.

Miljenko Jergović, pak, ističe kako “ova knjiga nije nastala ni u jednoj državi”: “Radovi Alema Ćurina ne nastaju u državi, to traži pažljivog i nadahnutog čitatelja, to je najbolja knjiga o mediju stripa koju sam ikada imao mogućnost čitati, to je crtana poema koja traži neotupjelog odraslog čitatelja.”

Alem-Curin3

Iako je davne 1981. godine nagrađen na festivalu stripa u Montrealu, Alem Ćurin prvi album uspeva da objavi tek 34 godine kasnije, uglavnom zbog intenzivnog bavljenja ilustracijom i plakatom. On je bio i jedan od pokretača kulturnog časopisa Torpedo, iz kog je kasnije izrastao FAK, a osim kao crtač, javlja se i kao autor kratkih priča.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s