Četvrti rođendan Ulične galerije

Liceulice vas poziva na 4. rođendan Ulične galerije, 15. aprila u 20 časova! Četiri godine rada Ulična galerija obeležiće otvaranjem izložbe crteža Nebo je plavo! Tadije Janičića i muzičkim specijalom u okviru koga nastupaju hor Gerontološkog centra Bežanijska kosa, grupa Moussaka i razna DJ iznenađenja.

ulicna galerija

Pre tačno četiri godine, na inicijativu kolektiva Ministarstvo prostora/Mikro Art, napušteni i neiskorišćeni javni prostor u centru Beograda oplemenjen je otvaranjem Ulične galerije, jedinstvenog izlagačkog prostora koji je gradu doneo mnoštvo zanimljivih dešavanja, brojne izložbe, festivale, radionice, filmske projekcije i koncerte.

Za jubilej su pripremili zanimljiv i provokativan program:

ulicna galerija1

Izbor radova pod nazivom Nebo je plavo! Tadije Janičića predstavlja život savremenog čoveka i daje kritički komentar na društvo u kojem živimo. Karakteristika Tadijinog stvaralaštva jeste poigravanje sa motivima savremenog društva i brutalna banalizacija frustracija savremenog čoveka, praćena jedinstvenim vizuelnim izrazom.

ulicna galerija2

Muzičku pratnju čine Hor Gerontološkog centra Bežanijska kosa, česti učesnici raznih društveno angažovanih programa, kao i duo bend Moussaka iz Beograda, kod kojih većinu repertoara čine obrade jugoslovenskih narodnjačkih hitova u surf maniru.

“Zahvaljujući mnogobrojnim umetnicima, prijateljima i kolegama uspeli smo da teme koje smatramo važnim približimo publici i široj javnosti, i da istovremeno pokažemo šta sve može da se postigne transformacijom jednog zapuštenog gradskog prostora. Ponosni smo na činjenicu da u petu godinu ulazimo sa trocifrenim brojem programa, a da smo većinu ostvarili upravo na osnovu odlične saradnje sa nezavisnom scenom, pojedincima i kolektivima čiji se rad bazira na kritičkom promišljanju i stvaranju novih društvenih odnosa”, kažu iz Ministastva prostora. Pored podrške mladim umetnicima i samo-organizovanim kolektivima, oni ističu i značajne saradnje sa Muzejom savremene umetnosti, Kulturnim centrom Beograda, BINA-om, Oktobarskim salonom, ULUPUDS-om, galerijom Remont i drugim.

Od početka 2015. godine Ulična galerija aktivno sarađuje i uređuje program sa kolektivom Novo doba. Pored toga, je od svog nastanka je i aktivan član Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS). Takođe, projekat, program i ideja Ulične galerije predstavljena je na mnogim izložbama i skupovima u zemlji i inostranstvu, а 2014. godine predložena je za „Evropsku nagradu za javni prostor“ u Barseloni. Krajem 2015. godine Ulična galerija inicirala je nastanak Mreže uličnih i otvorenih galerija Srbije, u saradnji sa kolegama iz Valjeva, Smedereva, Šabca, Novog Sada, Vranja i Beograda.

Ulična galerija nalazi se u Čavketovom pasažu u Beogradu, prolazu koji povezuje Trg Nikole Pašića i Nušićevu ulicu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s