“Zatvor za početnike” u Uličnoj galeriji

U beogradskoj Uličnoj galeriji do 14. aprila može se pogledati izložba “Zatvor za početnike”, duhoviti i opori vodič kroz zatvorski život u Srbiji. Izložba je nastala tako što su dva poznata strip autora i ilustratora, Nikola Korać i Branko Tešević, vizuelno uobličila priče bivših zatvorenika.

aps art izlozba

Ilustracije i stripovi na izložbi deo su knjige “Zatvor za početnike – Ilustrovani rečnik zatvorskog slenga”, koju je u okviru evropskog projekta “PAROL! Umetnost izvan zidova, izvan granica”, objavila organizacija ApsArt – Centar za pozorišna istraživanja iz Beograda.
aps art izlozba1

Bivši osuđenici, saradnici ApsArt-a, napisali su rečnik zatvorskog slenga pod rukovodstvom dramaturga Bogdana Španjevića, transponujući u njega svoje živo i nevoljno stečeno osuđeničko iskustvo. Nakon toga su vizuelni umetnici Nikola Korać i Branko Tešević dali tim pričama likovno uobličenje.

“Zatvor jeste svet za sebe. Ko nije bio deo tog sveta nema ni najmanju predstavu o čitavom jednom sistemu začudnih, mračnih ali komičnih zakonitosti koje određuju život ili smrt”, objašnjavaju organizatori. Neobični žargonski termini svedoče o posebnosti i surovosti života sa druge strane rešetaka, iza njih se pomaljaju groteskne ali istinite slike zatvorskog života, navika, tehnika preživljavanja, karaktera i tipova zatvorenika.

aps art izlozba3

ApsArt Centar za pozorišna istraživanja (Narodnih heroja 30, Novi Beograd) je osnovan 2004. godine sa namerom da razvija praksu primenjenog pozorišta, i promoviše ideju pozorišta kao sredstva lične i društvene akcije. Kao svoju misiju navode i promociju svih drugih oblika participativne umetnosti, koja građane uključuje u kreativne procese.

Ulična galerija se nalazi u Čavketovom sokačetu, prolazu pored beogradskog Doma sindikata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s