Povratak na mjesto zločina: Sezona ’90-’91

U zagrebačkoj Galeriji Studentskog centra otvorena je izložba posvećena sezoni ’90-’91, kada je ovaj prostor bio jedan od najznačajnijih centara alternativne kulture. Tadašnje uredništvo, predvođeno likovnom umetnicom i strip autorkom Helenom Klakočar, predstaviće publici programe iz tog vremena.

Povratak-na-mjesto-zlocina

Galeriju Studentskog centra u tom periodu vodili su Helena Klakočar, Sonja Hindkjaer i konceptualni pozorišni umetnik Damir Bartol Indoš, uz podršku grupe Kugla i grupe SexA. U pozdini političkih previranja, oni su transformisali galeriju u autonomni prostor kojim upravljaju umetnici: “Pri radu u Galeriji jako smo brzo shvatili da nam je u krilo pala nevjerojatna prilika. Galerija je po prvi put postala artists-run space. Bili smo svjesni da smo tu u tranzitu, ali htjeli smo tu usputnu stanicu dobro iskoristiti”, ističe u predgovoru izložbi Helena Klakočar. Iako je ova epizoda kratko trajala, jak kolektivni duh i koncept programa otvorio je vrata za druge projekte 90-tih godina, kao što je rad URK-a i kluba Močvara.

Povratak-na-mjesto-zlocina2

“Povratak na mjesto zločina” izložba je artefakata programa Galerije SC iz tog perioda, prvenstveno plakata, pozivnica i kataloga. Za ovu priliku okupiće se i mnogi bendovi iz tog perioda, kao što su Cul-de-Sac, Franz Kafka Ensemble, Pajino jato i Zli bubnjari. U programima izložbe učestvovaće Sonja Hindkjaer (danas Lucien), Helena Klakočar, Damir Bartol Indoš, Zlatko Burić-KićoBenjamin PerasovićKornel ŠeperMilan Vukšić-CikiIvan Marušić-KlifRomana RožićAleksandar Dragaš, a putem Skypea će se uključiti i Koja iz Discipline kičme.

Povratak-na-mjesto-zlocina1

Večeras od 19 sati biće održan javni razgovor na kom će Sonja Hindkjaer i Helena Klakočar predstaviti izlagački program Galerije, s nekoliko gostujućih umetnika koji su tada izlagali, dok će u petak 1. aprila biti predstavljena njena čuvena grafička novela “Nemirno more” ((izdavač u Srbiji je Fabrika knjiga, u Hrvatskoj Vedis, a postoje i belgijsko, francusko, slovenačko i italijansko izdanje). Ovaj strip album autorke koja već decenijama živi u Holandiji jedan je od najsnažnijih umetničkih komentara na temu egzila i izbeglištva. “Nemirno more” tematizuje period raspada Jugoslavije i zatvaranja galerije ESCE, posle čega je usledila plovidba brodom koja je počela kao letovanje a završila se kao trajno izgnanstvo.

Svakodnevni razgovori, koncerti i predavanja održavaće se u Galeriji SC sve do 15. aprila, kada će izložba biti zatvorena koncertom grupe Šumski.

Izložbu je inicirala Helena Klakočar, a realizuje se u koprodukciji Kulture promjene SC-a, Udruženja za razvoj kulture URK i kluba Močvara.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s