Merisa Bašić: “Politički (ne)korektno”

Bosanskohercegovačka vizuelna umetnica Merisa Bašić predstavila je seriju plakata na kojima se na duhovit i efektan način poigrala sa rodnim ulogama i stereotipima. Da aktivizam najbolje funkcioniše udružen sa humorom, pokazuje i ovaj projekat nazvan “Politically (in)correct” – Politički (ne)korektno.

marisa basic - marija

Na posterima Merise Bašić fotografisane su žene iz BiH koje obavljaju razna zanimanja za koja se i dalje pretežno koriste imenice u muškom rodu. Da bi potcrtala apsurdnost takvog imenovanja, kako od strane muškaraca, tako i identifikaciju samih žena sa njima, autorka ih je u fotošopu “doradila” da izgledaju kao muškarci.

merisa basic - amila

Prema rečima autorke, od 19. veka pa do danas desile su se ogromne promene u oblasti nauke i tehnike: poleteo je prvi avion, penicilin je ušao u upotrebu, izumljeni su telefon, televizija, radio, Internet, čovek je otišao u Svemir, otkrivena je atomska energija i struktura DNK lanca. Koje promene su se desile u društvu? Radnici su se izborili za osam sati rada i bolje uslove na radnom mestu, ukinut je aparthejd, žene su dobile pravo glasa i pravo na rad, a u diskurs se, na skoro svim nivoima, uvela politička korektnost kako bi se zaštitile manjine od diskriminacije i neprimerenih izraza.

merisa basic - hatidza

“Zašto onda u bh.društvu još uvijek nije potpuno zaživjela praksa pravilnog imenovanja profesija kojima se i žene bave? Nikome za uho neće zapeti kuharica Tamara, učiteljica Hatidža, čistačica Marija; ili ljekar Tamara, menadžer Hatidža, basista Marija, ali čim bismo rekli automehaničarka Amila, dekanesa Tanja, ginekologinja Maja, urarka Lamija, postaje nam smiješno, izgovaranje je usiljeno, i već imamo tipični argument: vidiš kako čudno zvuči, čuj urarka ili ginekologinja?!”, piše autorka u najavi izložbe, ironično poentirajući kako to da ”slikarica Damir” nezgrapno zvuči, a ”slikar Tanja” ima smisla.

merisa basic - stela

Merisa Bašić (Sarajevo, 1986) je grafička dizajnerka, fotografkinja i vizuelna umetnica, koja svoje radove smatra pre svega sarkastičnim i humorističnim. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, kao i jedna od osnivačica umetničkog udruženja “Nazor”. Učestvovala je u raznim izložbama i festivalima, neki od bitnijih su festival dizajna u Mariboru “Magdalena” gde osvaja nagradu za outdoor plakat (stop war on oil, 2009), izložba plakata “Forum librorum akademici” gde osvaja prvu nagradu za plakat (2010), festival “Pitchwise” u Sarajevu 2014. i 2015., na kojima izlaže i radi vizuale.

merisa basic - tanja

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s