“Duh koji hoda”: Može li se uništiti Sistem?

Predstava “Duh koji hoda” čuvenog makedonskog dvojca Dejan Dukovski – Aleksandar Popovski sa velikim uspehom postavljena je u novosadskom SNP-u, a osvojila je i Grand Prix na Skupi Festivalu u Skoplju. Prema rečima reditelja, reč je o utopijskoj melodrami o Hamletu koji deluje umesto da razmišlja.

Komad “Duh koji hoda” dešava se u svetu koji je odredio sebi kapitalistički liberalizam kao primarnu ideologiju, nacionalizam kao državnu politiku, kriminal i religiju kao dominantan stav i pogled na stvari, kaže Aleksandar Popovski.

duh-koji-hoda-202

Glavni junak je običan čovek koga je korumpirani sistem najpre lišio svih prava, a na kraju i krova nad glavom – kada mu banka oduzme kuću, on se upušta u niz osvetničkih ubistava, u iracionalnom, samoubilačkom pokušaju da na taj način ispravi nepravde koje su mu učinjene. Ipak, ko je na čelu Sistema, nikad neće doznati: “Predstava završava u nekoj vrsti tragične pat-pozicije: junak je izgubljen za svoje bližnje, njegov život je uništen, a Sistem je ostao živ i zdrav. Može li se Sistem uopće uništiti ‘vojnim putem’?”, pita se pozorišni kritičar Bojan Munjin u tekstu za hrvatske Novossti, dok Teofil Pančić u Vremenu ističe kako je reč o “duhovitom, razigranom i suštinski ozbiljnom pozorištu, onom koje nas se duboko tiče”.

Muziku za predstavu napisao je turski kompozitor Bariš Manisa (Bariş Manisa), songove Srđan Stojnović, scenografi su Tadžiser Sevinć (Taciser Sevinç) i Saša Senković, a kostimograf Marina Sremac. U predstavi igraju: Nenad Pećinar, Milorad Kapor, Igor Pavlović, Strahinja Bojović, Radoje Čupić, Dušan Jakišić, Gordana Đurđević Dimić, Jovana Stipić, Danica Grubački i Višnja Obradović.

duh-koji-hoda25

Dejan Dukovski (Skoplje,1969) jedan je od najboljih makedonskih dramskih pisaca.
Njegova drama “Bure baruta” postigla je evropski uspeh i osvojila mnoge nagrade na svetskim festivalima, i kao pozorišna predstava i kao film. Drama “Mamu mu jebem ko je prvi počeo” osvojila je Grand Prix Bitefa i otvorila je festival MESS u Sarajevu 1998.

Aleksandar Popovski (Skoplje,1969) je filmski i pozorišni reditelj. Sarađivao je sa mnogim dramskim piscima (D.Dukovski, B.Srbljanović, G.Vojnović…), i pozorištima sa prostora Jugoslavije (JDP Beograd, SNP Novi Sad, Gradsko kazalište „Gavella” Zagreb, SNG Maribor, Makedonski naroden teatar Skoplje…), režirao i u Italiji, Austriji, Grčkoj i Turskoj.

“Duh koji hoda” u aprilu će se igrati dva puta: 06.04.u novosadskom SNP-u, kao i 13.04. u Šabačkom pozorištu, u okviru festivala “Pozorišno proleće”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s