„Pola-pola“: Socijalna rokenrol drama

U zagrebačkom Teatru Exit nedavno je odigrana premijera predstave „Pola-pola“ po tekstu Milene Bogavac, u režiji Renate Carola Gatice. Tema komada su mladi koji odrastaju u disfunkcionalnim porodicama, a u skladu sa estetikom autorki, oblikovan je kao neka vrsta socijalne rokenrol drame.

Nika i Andrija su dvanaestogodišnjaci sa sličnim porodičnim problemima – roditeljima koji se svađaju, mire, razvode. Kako preživeti traume odrastanja u zemljama u kojima se statistički, svaki treći brak raspada, tema je predstave “Pola-pola”. Tekst Milene Bogavac prepoznatljiv je po generacijskom osećaju za probleme mladih, koji uprkos svim nepovoljnostima okruženja u kom odrastaju, nemaju drugog izbora nego da, često i preko raznih prečica, sami traže svoj put.

“Redateljica Gatica potrudila se da priču učini krajnje prijemčivom za sve uzraste, na način da su tata i mama koji se razvode, kao i njihova kći i njezin prijatelj, na pozornici članovi istog muzičkog benda, pa priča o razvodu i dječjim traumama malo djeluje kao obiteljska drama, a malo kao bijesni tinejdžerski rock koncert”, piše za Novossti poznati pozorišni kritičar Bojan Munjin.

POLA-POLA-3

Predstava je nastala kao koprodukcija „Teatra Exit“, pozorišne trupe „Pinklec“ i „Teatra Poco Loco“, a izvode je dva ravnopravna glumačka ansambla: Dunja Fajdić/Karolina Horvat, Mario Jakšić/Bruno Kontrec, Maja Katić/Zrinka Kušević, i Igor Baksa/Davor Dokleja.

Renata Carola Gatica studirala je na pozorišnom smeru Filozofskog fakulteta Nacionalnog univerziteta u Kordobi. Njeni su radovi osvojili nekoliko nagrada, a nedavno je dobila priznanje za najbolju režiju na Gavellinim večerima, za predstavu  #radninaslovAntigona. Umetnička je direktorka „Teatra Poco Loco“.

Milena Minja Bogavac je spisateljica, dramaturškinja i slem pesnikinja iz Beograda. Komadi su joj prevedeni na razne svetske jezike, i uvršteni u brojne antologije savremene drame. Dobitnica je nagrade “Borislav Mihajlović- Mihiz” za dramsko stvaralaštvo. Neki od njenih komada su: „North Force“, „Dragi tata“, „Crvena“, „Tdž ili prva trojka“, „Balerina/Gamma Cas“…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s