Izložba „Retro futurizam” u Zrenjaninu

U čuvenom zrenjaninskom Pozorišnom klubu „Zeleno zvono“, u nedelju 27. marta biće otvorena izložba „Retro futurizam – Budućnost nije ono što je nekad bila“ autora Igora Nađalina. Na izložbi će biti predstavljen redizajn deset uništenih zrenjaninskih preduzeća i njihovih prepoznatljivih proizvoda.

“Na izložbi će posetioci moći da vide ono što je Zrenjanin mogao biti”, kažu iz Zelenog zvona, kroz izložbu redizajniranih logoa i ambalaža uništenih zrenjaninskih preduzeća i njihovih danas nepostojećih proizvoda (ZIP, BEK, Luxol…).

Autor izložbe Igor Nadjalin je pre privatizacije Zrenjaninske industrije piva pobedio na konkursu za novu etiketu „zrenjaninskog starog svetlog piva“. Proizvedeno je 200.000 flaša sa tom etiketom, a nakon toga je došla privatizacija i svima poznat scenario. Na zidovima izložbe naći će se dizajn za preduzeća s kojima bi, da i dalje postoje, autor danas možda sarađivao, a koji bi svakako obezbedili posao za još hiljade zrenjaninskih radnika i radnica.

zrenjanin

Propala preduzeća za koja je urađen redizajn logoa bila su privredni stubovi na kojima je funkcionisao grad, a koji su nestali i porušeni pred našim očima. S druge strane, „Zeleno zvono“ je jedan od važnijih stubova iz oblasti kulture ovog grada, kažu autori u najavi.

Izložbi, koja je pripremljena u saradnji sa Pokretom „Novi optimizam“, Panonskom Aktivističkom Organizacijom – PAOR, i udruženjem građana “Zrenjanin Eksplorativa ZREKSPLO”, prethodiće javna debata o participaciji stanovnika Zrenjanina u donošenju odluka u vezi sa životom u gradu, “Zbor radnih ljudi 2”. Tribina počinje u 17h, i pokušaće da odgovori na pitanje koji su uzroci pasivnosti i neučestvovanja građana i građanki u odlučivanju, a otvaranje izložbe je u 19h.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s