Izložba ličnih priča LGBTQ osoba u Srbiji

Izložba „Neispričane priče“, sačinjena od razglednica sa ispovestima LGBTQ osoba iz Srbije i njihovih najbližih, do 1. aprila može da se pogleda u kafe-restoranu „Od usta do usta“ u Beogradu. Izložba je deo višemesečnog istraživanja koje je realizovao Hartefakt fond, a podržao Švedski institut.

Razglednice, na kojima se uz jednu autorsku fotografiju nalazi i nekoliko ispisanih redova o gorkom, tek ponekad slatkom ukusu koji ostavlja život članova LGBTQ zajednice u Srbiji, rezultat su istraživanja fokusiranog na sakupljanje ličnih priča i sećanja aktivista/kinja i ne-strejt osoba u Srbiji.

LGBTQ izlozba3

“Ne znam šta nije jasno ljudima da sam žena koja je bila muškarac. Ne vidim sebe kao transseksualnu osobu ili transdžender. Ja sam žena. I to žena koja i dalje voli žene. Dobro, sad možda postaje komplikovano nekome, zar ne?”, napisala je Famozna Irena.

“Ja nikad nisam bio ispod radara, i prošao sam sve faze ovog grada”, piše M, koji beleži i kako se u poslednjih 25 godina društvo ipak promenilo, pa sad postoje i gej žurke na otvorenom.

Posebno potresna su svedočanstva zaposlenih u obrazovnom sistemu, koji se svakodnevno suočavaju sa diskriminišućim i agresivnim stavovima prema ne-strejt ljudima: “Kao predavač uvek znaš kad slušaš dete, da li slušaš njegovo autentično mišljenje… Nesreća je što 90% njih to pokupi iz okoline, sreća je da, ako se sa njima razgovara, mogu da stvore svoje mišljenje koje – gle čuda, je sasvim OK”, piše Đorđe, koji je fotografisao svoj radni sto i razglednici dao naslov “Nabijem glavu u knjigu i odmaram”.

LGBTQ izlozba2

Neki od autora zastupljenih na izložbi proživeli su i iskustvo napuštanja zemlje i ponovnog povratka. “U Beogradu su mi prijatelji i porodica, ali ne i život koji želim za sebe. Razlika je u onome što mogu i smem, bolje reći ne mogu i ne smem”, piše Miloš B., koji je svojoj ispovesti pridružio fotografiju ulaznih vrata na kojima piše “Niko”.

Tek povremeno javljaju se i duhoviti momenti, kao u slučaju momka koji je napuštajući firmu svuda ostavio cedulje “Voli vas peder!”, ili biseksualne devojke koja ima i dečka i devojku, koji su, uz to, i u braku.  

LGBTQ izlozba

“Ovom izložbom Hartefakt označava početak rada na sakupljanju i pohranjivanju uspomena, priča, predmeta i ostalih detalja iz života LGBTQ osoba u Srbiji, sa ciljem da se u narednom periodu formira svojevrsni muzej ove zajednice koja je marginalizovana u našoj zemlji”, izjavio je direktor Hartefakta Andrej Nosov. Hartefakt će sa svojim timom saradnika nastaviti da sakuplja lične priče, sećanja i svedočanstva o razvoju LGBTQ pokreta u Srbiji, kao i predmete ne-strejt osoba u Srbiji, čime će se uspostaviti osnova za kreiranje muzeja.

Da podsetimo, Hartefakt fond je 2014. objavio publikaciju “Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života, koju su uredile Jelisaveta Blagojević i Olga Dimitrijević.

Autor fotografija sa otvaranja izložbe je Vladimir Đurić, a dizajner Luka Puljević, obojica članovi Heartefact-a.

LGBTQ izlozba5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s