Foto-izložbu povukli zbog cenzure

Šestorica foto-dokumentarista okupljenih pod imenom Kamerades, postavili su u galeriji “Artget” 10. marta izložbu “Dirty Season – NECENZURISANO”. Ironično, deo izložbe sa političkim plakatima ubrzo je uklonjen sa spoljašnjih izloga, a autori su iz protesta povukli i ostale radove iz galerije.

kamerades1

Izložbu fotokolektiva Kamerades, koja je otvorila novu sezonu u “Artgetu”, umetnička direktorka Galerije Artget Ivana Tomanović opisala je kao značajan i obiman dokument o vremenu u kome živimo: “Direktne i vizuelno snažne fotografije članova kolektiva Kamerades tek ponekad osvanu na stranicama ovdašnjih medija jer njihov britak komentar zadire duboko u uspavanu svest umornog i razočaranog naroda koji utopijski traži svoje idole u političkim figurama ili pak u pogrešno shvaćenoj tradiciji.”

Fotografi iz kolektiva Kamerades uputili su medijima saopštenje povodom cenzure izložbe “Necenzurisano”, i odluke da se izložba prekine. “Sa nevericom smo primili vest da je deo naše izložbe “Dirty Season – NECENZURISANO” u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, po nalogu direktorke Ivone Jevtić, skinut iz izloga galerije. Ovo nas je posebno iznenadilo i zbog toga što izložba u naslovu nosi reč NECENZURISANO, a bavi se neprestanom izbornom kampanjom, manipulacijom masom, borbom za glasove, cenzurom i autocenzurom, masovnim zasipanjem posterima, bilbordima, reklamama koje obećavaju bolje sutra”, ističu autori u saopštenju, objašnjavajući i da su radovi koji su skinuti iz izloga galerije zapravo fotografije oštećenih plakata iz predizbornih kampanja različitih stranaka.

kamerades2

“Baš to o čemu izložba govori sada se dešava sa našim radom”, poentiraju Kameradesi, koji kažu i da su kroz sav svoj rad ostali verni ideji slobode izražavanja i govora, da to pravo ne shvataju zdravo za gotovo i da su spremni da se bore za njega. “Fotografije koje su uklonjene iz postavke, njen su integralni deo i izložba bez njih gubi snagu i značenje, a ovaj čin obesmišljava celokupnu ideju izložbe.” Oni napominju i da su produkciju radova platili sami, a da je Artget obezbedio prostor. Zbog cele situacije, autori su pozvali građane da im se pridruže u zajedničkom povlačenju izložbe iz Artget galerije, koje je pratio i razgovor.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije brzo je reagovala saopštenjem u kom najoštrije osuđuje cenzuru izložbe, i zahteva od gradskih vlasti smenu direktorke KCB-a Ivone Jevtić. NKSS je pozvala sve autore na bojkot KCB-a do smene direktorke: “Odluka KCB-a da sa galerijskog izloga skine deo radova još jedan je u nizu opasnih udara na slobodu izražavanja u toj gradskoj ustanovi kulture. Nakon kontrolisanja govora zaposlenih u KCB-u, ograničavanja slobode komunikacije na društvenim mrežama i propisivanja dozvoljenih tema, te skidanja slova sa staklene fasade samo zato što su bila na latinici, sada je cenzurisana i izložba kolektiva Kamerades koja se upravo bavi problemom cenzure. Fotografije oštećenih predizbornih plakata sa likovima nekih od aktuelnih političara skinute su sa galerijskog izloga bez konsultacije sa autorima i kustosom izložbe, što predstavlja težak atak na integritet umetnika i slobodu govora i izražavanja, koje bi KCB, koji se finansira sredstvima svih građana, morao da podržava i brani. Direktorka KCB-a postavljena je na tu funkciju posle uvođenja bijenalnog Oktobarskog salona samo iz partijsko-političkih razloga, mimo bilo kakvih profesionalnih kriterijuma stručnosti i bez iskustva u oblasti kulture”, piše između ostalog u saopštenju Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, koja okuplja 53 organizacije iz 15 gradova u Srbiji.

Oštar protest povodom cenzure izložbe uputio je i Srpski PEN centar. “Odluka direktorke Kulturnog centra Beograda da ukloni nekoliko fotografija sa izložbe predstavlja nedopustivu političku intervenciju kakva dugo nije zabeležena na umetničkoj i kulturnoj sceni Beograda”, piše u saopštenju. U njemu se dalje poručuje da “ne postoji prihvatljivo obrazloženje za čin cenzure, niti može biti prihvatljivo za kulturno i građansko dostojanstvo Beograda i Srbije da osobe koje posežu za činom cenzure i dalje vode kulturne ustanove”. Iz tog razloga, Srpski PEN centar se priključuje zahtevima za smenom direktorke Kulturnog centra Beograda, i poziva kulturnu javnost na solidarnost sa umetnicima, kao i sa Programskim timom Kulturnog centra Beograda, koji se usprotivio cenzuri izložbe „Necenzurisano“.

kamerades3

Fotokolektiv Kamerades osnovan je 2012. godine. Do sada je objavio knjigu fotografija “Dirty Season” (2014), i izlagao radove na izložbama “Usamljenost kao izbor” (Ulična galerija, Beograd, 2014), “Ulica iz trećeg lica” u okviru festivala Vreva Vizualizator,  “Tamara waterfront” (Ulična galerija, Beograd, 2014) i “Srbija ispred objektiva” (Muzej primenjene umetnosti, 2013). Kolektiv čine: Marko Risović, Marko Rupena, Nemanja Jovanović, Nemanja Pančić, Milovan Milenković i Saša Čolić (bivši član).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s