Upoznajte prodavca Milana Skokića

U novom broju magazina LICEULICE objavljena je priča o našem prodavcu, Milanu Skokiću. Ovom prilikom vam prenosimo najzanimljivije delove iz reportaže Katarine Subašić, kroz koju možete da upoznate jednog vrednog čoveka koji najveće zadovoljstvo pronalazi u radu, onda kada mu se pruži prilika da radi.

Milan Skokić malo spava. Svako jutro ustaje rano i ide u nabavku pre nego što se posveti onome što najviše voli: svom poslu. Skoro od samog početka, ima tome već pet godina, Milan prodaje Liceulice u centru Beograda.

„Ide mi dobro. Lepo mi je. Volim da radim“, kaže s razoružavajuće toplim osmehom“. Milanče, kako ga od milja zovu kolege, drugari i kupci, među najuspešnijim je prodavcima našeg magazina koji dolaze iz Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“. „Milan je drugi prodavac po broju prodatih primeraka i zaradi u Udruženju“, kaže direktor Dejan Kozić. „Vredan je i ima potrebu da stalno radi. Gotovo svako veče kad završi prodaju časopisa, oko pola dvanaest uveče, preslaže plastične ambalaže koje Udruženje skuplja za reciklažu. Tek onda ode kući“, priča Kozić.

Milan Skokic_foto Sara Ristic

Vremenski uslovi ne utiču na njegove radne navike. „Obožavam i zimu i leto. Ništa meni ne smeta. I da je minus 15-20, meni zima ne smeta. Imam kapu, rukavice. Kad je kiša, stanem u podzemni prolaz. Kad prestane, izađem da šetam. Kad je vrućina, stanem u hladovinu“, priča s osmehom.

Upitan kako ubedi ljude da kupe novine, skromno sleže ramenima, kao da je to nešto što se podrazumeva: „Kažem da će time pomoći ljudima koji ne mogu sami da žive, koji su rođeni s hendikepom. Kažem im i da polovina od zarađenog ide nama. Ne žalim se, bude do 15.000-16.000 dinara mesečno. Saradnica magazina Liceulice Virdžinija Đeković kaže da je prodajući Liceulice Milan počeo da radi i neke druge sitne poslove. „Pomaže ženi u trafici da prenese pakete s pićem, deli ujutru 24 sata, odnese nekome kutije… ljudi ga vole i često časte za tu vrstu pomoći.“

Dok prolazi Knez-Mihailovom ulicom, Milan, obučen u prepoznatljiv plavi prsluk koji svakodnevno nosi dvadeset pet prodavaca našeg magazina, pruža Liceulice prolaznicima nudeći im primerak bez reči. Samo s osmehom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s