Evropska nedelja borbe protiv rasizma

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, 21. marta, Praxis i Liceulice skreću pažnju da su mnogi naši sugrađani izloženi rasizmu i različitim oblicima diskriminacije protiv kojih bi trebalo svi zajedno da se borimo.
Međunarodni dan borbe protiv rasizma obeležava se u znak sećanja na 69 ljudi koji su 21. marta 1960. godine ubijeni zbog protesta protiv rasističke politike aparthejda u južnoafričkom gradu Šapervilu.

page-0
Generalna skupština UN-a odlučila je 1966. godine da se 21. mart obeležava kao  Međunarodni dan borbe protiv svih oblika rasne diskriminacije. Ove godine će Evropska nedelja borbe protiv rasizma biti obeležena od 12. do 21. marta, pod sloganom „Snaga je u
različitostima“ (#StrengthInDiversity).
Brojnim akcijama koje organizuju u periodu 12-21. marta 2016. godine, organizacije Praxis i Liceulice žele da skrenu pažnju predstavnicima vlasti i široj javnosti da su pripadnici manjinskih grupa, a pre svega Romi, izloženi rasnoj diskriminaciji, koja neminovno vodi u socijalnu isključenost. Uprkos međunarodnoj i domaćoj legislativi o zabrani diskriminacije,
pripadnici romske populacije i dalje se suočavaju s ozbiljnim problemima u pristupu  osnovnim socio-ekonomskim pravima. Naravno, posebna pažnja biće posvećena statusu izbeglica i njihovoj situaciji. Na našim društvenim mrežama moći ćete da pročitate izjave naših korisnika i saradnika šta za njih predstavljaju diskriminacija i rasizam, a one će biti poslate i odgovornim  institucijama i medijima. Kao i prethodne godine, biće pokrenuta i street art akcija.

Podsećamo javnost u Srbiji na visok stepen diskriminacije i rasizma koji prožimaju sve sfere našeg društva, i smatramo da je neophodno angažovati se i zalagati tokom cele godine u širenju tolerancije i ravnopravnosti.

#StrengthInDiversity

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s