Zvučna instalacija sa minskih polja

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u toku je izložba Bojana Gagića pod nazivom “Između tišina”. Ova zvučna instalacija predstavlja fonografski zapis 12 minskih polja snimanih tokom 12 meseci, na magnetofonskim trakama kojima je rok trajanja istekao devedesetih godina, u vreme kad su polja i minirana.

Zvucna instalacija sa minskih polja

“Mine su bez sumnje jedno od najužasnijih tehnoloških dostignuća čovječanstva. Podrazumijevaju nebrigu za čovječanstvo, život i, ono što je najgore, posve zanemaruju prolaznu prirodu konflikta. Danas su ta bezbožna polja sa svojim eksplozivima stvorila neočekivane mikro-geografije diljem svijeta. Njihova prisutnost napad je na mogućnost korištenja zemljišta na kojem se nalaze”, piše u propratnom tekstu australijski umetnik i kustos Lawrence English.

Kako navodi MSU, u Hrvatskoj je više od 460 kvadratnih kilometara kopnene površine minirano, a širom zemlje postoji još od 46 hiljada neaktiviranih mina. Gagićeva zvučna instalacija pokazuje kako zvuči hodati među njima. Snimanjem zvuka zabeležene su prostorne posebnosti, šumovi lišća, udari vetra, blizine urbanih celina, poj ptica – zvuci koje ni po čemu ne naglašavaju opasnost mesta i njegovu izolovanost, njegov neprirodni dodati sadržaj. Period od dvadesetak godina netaknute prirode u ekosistemu minskog polja, Gagić je beležio usmerenim mikrofonom visokog dometa. Magnetofonskim trakama na kojima je nasnimljen zvuk rok trajanja istekao je 90-ih godina – u vreme kada su ta minska polja i nastala. I prostor i vreme aktivni su elementi zabeleženog zvuka – traka sadrži snimak određenog polja i zvuk dvadesetogodišnjeg oštećenja medija, čime se naglašava i “oštećenost” snimanog prostora.

Na izložbi u MSU, čija je kustoskinja Leila Topić, magnetofonska traka se razapinje i vrti u neprekinutoj petlji. Svi zvukovi reprodukuju se sa internih magnetofonskih zvučnika i prisutni su istovremeno.

Bojan Gagić je višestruko nagrađivani multimedijalni umetnik, dizajner zvuka i rasvete. Autor je većeg broja ambijentalnih instalacija, performansa, kompjuterskih grafika, muzike za eksperimentalne video radove, fonografskih zapisa i video radova. Izlaže samostalno ili kao deo umetničkog dvojca “Lightune G”.

Izložbu možete posetiti do 15. marta.

http://www.msu.hr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s