Hayd u park: Promocija omladinskog aktivizma

Londonski Hyde Park je otelovljenje slobode govora. Inicijativa “Hayd u park” je pokušaj stvaranja njegove inačice u Bosni i Hercegovini, ali u medijskom svetu. To je medijska platforma za promociju omladinskog aktivizma i alternativni kanal za predstavljanje društveno angažovane omladinske kulture.

hayd u park1

Jednom nedeljno, na stranicu Hayd u park postavlja se nova polusatna emisija koja kombinuje satiričnu lutkarsku formu sa novinarskim i kratkim filmskim prilozima.

U svojim prethodnim sezonama, “Hayd u park” je donosio priče koje izgledaju kao da dolaze s druge strane stvarnosti, ako se stvarnošću smatra trenutni medijski svet i društvo uopšte. “Hayd u park je izvor podrške akcijama za unaprjeđenje obrazovnog sistema po mjeri djece, mladih i njihovih roditelja”, kažu autori. To je i mesto koje otvara javni prostor za teme diskriminacije i isključivanja marginalizovanih i manjinskih grupa u Bosni i Hercegovini.

Primera radi, poslednja epizoda bave se položajem žena u Bosni i Hercegovini, kroz priču o malim izdvajanjima za trudnice i porodilje, kao i o predlogu smanjenja obavezne kvote za učešće žena na izbornim listama i u organima vlasti. Prema rečima autora, “priče o emancipaciji i rodnoj ravnopravnosti tako ostaju samo mrtvo slovo na papiru, uz sve primjetniji muk i nezainteresovanost javnosti”. U svakoj emisiji mogu se pogledati i jednominutni igrani filmovi koje su snimila deca iz Bosne i Hercegovine, koja u ovoj epizodi iskazuju kritične poglede na sadašnjost i budućnost svoje zemlje, dok stalnu rubriku predstavljaju satirični video prilozi sarajevskog konceptualnog umetnika Damira Nikšića.

hayd u park2

U prethodnim emisijama između ostalog možete pogledati prilog iz Omladinskog resursnog centra u Tuzli, koji okuplja veliki broj mladih koji žele da menjaju svet oko sebe i aktivno učestvuju u životu zajednice, priču o Boost up seminaru koji obučava vršnjačke edukatore, festivalu “Merlinka” u Sarajevu, sve većem smogu i aerozagađenju u bosanskim gradovima, o dobrim primerima razvijanja obrazovnog sistema i unapređenja školovanja, kao i o sve prisutnijem vršnjačkom nasilju koje se u jednoj sarajevskoj školi završilo samoubistvom zlostavljanog deteta.

https://www.facebook.com/HayduPark/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s