Eutanazija: retko obrađivana književna tema

Bojan Babić nas u novom romanu “Čaplinova stopala” upoznaje sa osobljem i korisnicima „Ustanove za gerontološku negu i asistirani boravak Novi život“. Bespomoćnost i slabost čoveka na kraju života, palijativna nega i eutanazija, svakako su kao teme nepopularne u današnjem teroru mladosti i zdravlja.

Eutanazija kao knjizevna tema

“O čemu god da počnem da pišem, tekst me uvek odvede do tema kao što su seksualnost, politika, smrt – ili su to sve aspekti jedne iste teme. U romanu ‘Čaplinova stopala’, između ostalog, razmatra se i tema starosti i eutanazije. Kako večita balkanska tranzicija ima jak uticaj na živote svih nas, tako ima uticaj i na smrt, pa se opisuje eutanazija koju naši preduzimači rade na crno, za male pare”, rekao je Bojan Babić u jednom intervjuu.

Roman govori o ljudima koji su opisali svoj životni krug, u kome su došli do strašne granice. Neki od njih su nepokretni, neki dezorijentisani, haluciniraju, mešaju javu i san, vraćaju se u prošlo, neki su slepi, fotofobi, bez nogu, neostvarenih ambicija i želja, a svi su stari i nemoćni, ostavljeni od rodbine, napušteni, sa jedinom izvesnošću bliske smrti, nestanka. Svi se oni grčevito drže svojih principa, slike o sebi, žele da žive, uprkos odjavnoj špici svog života.

Eutanazija kao knjizevna tema2

“Shvatamo da je starost i komična i to olakšava priču o njoj. Bila bi to i poenta knjige, ta samilost za ljudski rod”, piše u pogovoru urednik izdanja Dragoljub Stanković.

Bojan Babić je rođen u Beogradu 1977. godine. Odabrana izdanja: Priče o sreći (Treći Trg, Beograd, 2008.), Neljudska komedija (AlgoritamMedia, Beograd, 2010.), Devojčice, budite dobre (Levo krilo, Beograd, 2013. – nagrada Fonda Borislav Pekić), Ilegalni Parnas (Levo krilo, Beograd 2013.), Čaplinova stopala (roman, Levo krilo, Beograd 2015.). Boravio je na rezidencijalnim programima za pisce u Sarajevu i na Gotlandu (Švedska).

http://levokrilo.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s