Dokumentarna drama o dužničkoj krizi

Nova predstava čuvenog zagrebačkog umetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ, predvođenog rediteljem Borutom Šeparovićem, obrađuje temu dužničke krize u Hrvatskoj na početku 21. veka. “Crna knjiga” premijerno će biti prikazana 11. marta u Zagrebačkom kazalištu mladih, u koprodukciji tog teatra i MONTAЖ$TROJ-a.

montazstroj

Jedna banka je u sklopu proslave stote godišnjice svog poslovanja otvorila vremenski trezor. Pozvala je građane da u trezor pohrane njima važne predmete kako bi ostali sačuvani za buduće generacije. Vremenski trezor biće ponovo otvoren za sto godina, sa svim predmetima koje su građani u njega pohranili. Grupa dužnika je u tu vremensku kapsulu položila knjigu svedočanstava o dužničkoj krizi u Hrvatskoj na početku 21. veka. Crna knjiga – pohranjena i zaštićena ispod zemlje – za stotinu godina dospeće u nečije ruke…

“Skupina zaduženih glumaca, zaposlenici javnog kazališta u glavnom gradu zadužene zemlje, povest će nas u samu srž društvene drame koja potresa našu sadašnjost i određuje našu budućnost. Tko doista što duguje kome, zašto i jesu li svi dugovi sveti?”, pitaju autori predstave u promotivnom tekstu.

“Crna knjiga” nosi prepoznatljiv pečat MONTAЖ$TROJ-a u muzičkim numerama čiji su autori Konrad Mulvaj, Ante Perković i Borut Šeparović.

U predstavi glume članovi ansambla Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM): Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Danijel Ljuboja, Pjer Meničanin, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija i Vedran Živolić.

Prve reprize “Crne knjige” u ZKM-u su od 11. do 16. marta, a biće igrana i 18, 29. i 30. marta.

Predstavi je prethodila tribina “Dug pokreće svijet!”, koja je otvorila prostor za polemiku o individualnim i kolektivnim dugovima, o posledicama dužničkog ropstva na sudbine građana i perspektive za društveni razvoj.

http://www.montazstroj.hr/

http://www.zekaem.hr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s