Nagrade ZagrebDox-a za filmove iz regiona

Veliki pečat za najbolji film u regionalnoj konkurenciji ZagrebDox-a dodeljen je filmu “4.7” hrvatskog reditelja Đure Gavrana, za “dojmljiv prikaz bivšeg alkoholičara na putu oporavka”. Među nagrađenima su i “Flotel Europa” Vladimira Tomića, “Dom” Metoda Peveca i “Abdul i Hamza” Marka Grbe Singha.

zagrebdox 4.7

Polusatni dokumentarac 4.7 prati životnu priču Siniše, koji je osuđen na uslovnu kaznu sa zaštitnim nadzorom zbog nasilja u porodici. Prilikom policijskog uviđaja imao je 4.7 promila alkohola u krvi.  Tokom trajanja uslovne slobode, Siniša je prošao kroz proces odvikavanja od alkohola, zadržao je posao, zatražio i dobio razvod braka i starateljstvo nad decom. Film će biti prikazan na HTV-u unutar dokumentarnog serijala “Probacije”. Reditelj Đuro Gavran za prethodni film Veliki dan osvojio je Grand Prix na 21. Danima hrvatskog filma.

zagrebdox Flotel_Europa

Flotel Europa Vladimira Tomića dešava se 1992. godine u Danskoj. Pošto su izbeglički kampovi već bili puni, Crveni krst je u kanale Kopenhagena dovukao ogromni brod nazvan Flotel Europa, koji je, u iščekivanju odluke o azilu, bio privremeni dom hiljadama izbeglica iz BiH. Među njima je i dvanaestogodišnji Vladimir, koji je u Flotelu Europa proveo dve godine. Dve decenije kasnije, on pripoveda o odrastanju na brodu ispunjenom odjecima rata i drugim stvarima koje čine pubertet. Regionalni žiri dodelio je ovom dansko-srpskom filmu posebno priznanje, za “izrazito ličan pogled i priču ispričanu preko kućnih snimaka, za perspektivu o životu izbjeglice u plutajućem ‘hotelu’, te za predivnu priču o odrastanju dansko-bosanskog mladića”. Film je prikazan i na Berlinaleu 2015.

zagrebdox Abdul & Hamza1

Mladi žiri ZagrebDox-a dodelio je posebno priznanje srpskom filmu Abdul i Hamza Marka Grbe Singha, koji “nježno i melankolično prikazuje život dvojice somalskih izbjeglica u Srbiji i njihovo polagano nestajanje iz svijeta koji im je stran”. Na putu prema boljoj budućnosti, Abdul i Hamza nalaze privremeno sklonište u planinama blizu srpsko-rumunske granice. Životne brige i osjećaj nepripadanja koji more hiljade izbeglica iz Afrike i s Bliskog Istoka odjekuju kroz ovaj minimalistički dokumentarni film.

Zagrebdox Dom

Žiri Movies That Matter dodelio je posebno priznanje slovenačkom filmu Dom Metoda Peveca koji “otvara probleme posttranzicijskih društava bivše Jugoslavije: Bosanaca i Slovenaca”. Film prikazuje petospratnicu s tri ulaza, izvorno sagrađenu kao dom za privremene radnike, građevince iz Bosne, a koju zahvaljujući procesu privatizacije danas deli 19 vlasnika. Muškarci koji u njoj stanuju već tridesetak godina rade na raznim gradilištima. Kada su građevinske firme s kojima su sarađivali otišle u stečaj, oni su izgubili sve, a bankrotirani poslodavci još uvek im duguju mnogo novca. (“Taj je sustav zanijekao radnike kao ljude, a oni su, unatoč tolikom poniženju, i dalje blisko vezani uz tvornice u kojima su radili”, navodi se u saopštenju žirija.) Neki stanari u tom su najjeftinijem smeštaju našli su utočište nakon izbacivanja iz stanova u kojima su dotad živeli. Zgrada je velika, no većina ima tek krevet i ništa više. Niko je ne zove domom: svi su mislili da se radi o privremenom rešenju, ali privremenost se rastegnula u večnost.

Dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održan je od 21. do 28. februara, na njemu je prikazano oko 160 filmova u 17 programa, a posetilo ga je više od 160 gostiju iz celog sveta.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s