GRADOLOGIJA: Povratak zajedničkom životu

GRADOLOGIJA je projekat Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, koji ispituje urbani prostor Sarajeva i njegove skrivene potencijale. U okviru projekta, na sajt organizacije je postavljeno nekoliko vrednih izdanja i velika količina raznovrsnog materijala koji afirmiše javni prostor kao zajedničko dobro.

gradologija2

Najvažniji pojmovi vezani za javni prostor obrađeni su Pojmovniku grada, koji na jednom mestu objašnjava naizgled nepovezane termine koji se tiču života u urbanom okruženju. Sadržaj pojmovnika obuhvata terminologiju planerske i arhitektonske prakse, nove pojmove koji nastaju kao rezultat urbanih transformacija, kao i pojmove u svakodnevnoj upotrebi. Prema rečima autora, “tek u kolopletu visokog i niskog govora o gradu može se pronaći način da se jedan grad bolje razumije”.

Interaktivna digitalna mapa zajedničkih prostora grada daje uvid u njihovo stanje, karakteristike, kao i trenutnu funkciju. Mapa je i mesto za sučeljavanje stavova, deljenje sećanja, iskustava i vizija vezanih za grad i gradske prostore.

Arhiv otvorenog tipa sadrži materijale koji se tiču svakodnevnog života u gradu, stvaranja i transformacije gradskog prostora, arhitektonskog oblikovanja prostora, kao i zakonske akte, prostorne planove i druge regulacijske dokumente.

gradologija3

Izdanja dostupna za preuzimanje su: studija O gradu i participaciji Boriše Mraovića, koja raspravlja o značaju participativne dimenzije demokratskih institucija u gradovima, zbornik Šta da napišem na zidu, koji ispituje slojevitost današnjeg Sarajeva, kao i zbornik Set alata za zajedničke prostore grada, koji nudi pregled bazičnih metoda uključivanja u život grada (Razgovaranje, Istraživanje, Deljenje, Šetanje, Mapiranje, Čišćenje, Popravljanje, Vrtlarenje, Normiranje, Učestvovanje, Zauzimanje), što je potkrepljeno konkretnim primerima za svaku od ovih metoda, iz Sarajeva ili nekog drugog grada.

U sklopu programa “Gradologija”, Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA organizuje i Kvartovske dane, koji se dešavaju vikendima na različitim lokacijama u Sarajevu. Aktivnosti imaju za cilj mobilizaciju stanovnika određenih kvartova, kao i dizanje svesti o javnom prostoru i mogućnostima koje on pruža.

Sa istim ciljem osnovan je i govorni radio CRVENA ANTENA, koji predstavlja svojevrsni kanal za aktiviste okupljene oko Udruženja. Na ovom radiju možete poslušati razgovore sa žiteljima raznih delova Sarajeva, koji su uzeli učešća u manifestacijama Kvartovski dani.

gradologija4

Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA osnovano je 2010. godine u Sarajevu. Osnivači su umetnici, muzičari, kustosi, arhitekti, inženjeri, kuvari, ekonomisti, novinari, aktivisti organizacija za ljudska prava i kulturni radnici. Svoju viziju vezuju za načela feminizma, ekologije, aktivizma i solidarnosti. Zalažu se za ostvarenje društvenih promena kroz afirmaciju angažovane i nezavisne kulture, a posebno umetnosti.

Gradologija izdanja su podržana od strane: Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, Olof Palme International Centra i Fondacije Heinrich Boell u BIH.

www.gradologija.ba

http://www.crvena.ba/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s