Prodavac LICEULICE na novom zadatku

Književnica i aktivistkinja Jasna Dimitrijević nas je u januaru obradovala svojim predlogom da na promociji njene nagrađene zbirke priča “Prepoznavanja” u Kc Gradu, knjigu prodaje jedan od redovnih prodavaca magazina LICEULICE. Tako je Marko za jedno veče samo od prodaje Jasnine knjige uspeo da zaradi 4.000 dinara.

Kako je objasnila Jasna Dimitrijević, jedan tehnički nedostatak izdavač koji nema razvijene kanale distribucije, uz malo dobre volje i “aktivističkog duha” pretvoren je u prednost. Čitaoci su došli do knjige (koja se, inače, može naći i u knjižarama Beopolis i Zepter), a Marko do posla. Pošto je prodao sve knjige koje su mu bile poverene, mogao je da bude zadovoljan i zaradom, a i novim savladanim veštinama.

SR - LuL na Knjižnici (11)

Zbirka “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević pobedila je na konkursu Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru. U svojim pričama, autorka se bavi iskustvom izbeglištva, urbanim getima, kritikom imigracione politike zapadnih zemalja, klasnih razlika u istim tim zemljama, kao i takozvane “bezbedne neposlušnosti” koja služi da umiri savest ali nema ambiciju da išta zaista menja. Njeni junaci su beogradski crtači stripova, amsterdamski đubretari, sarajevske razvedene žene, nervozni mladi ljudi pod pritiskom korporativnih poslova. U „Prepoznavanjima“, ona se dotiče i državne politike u oblasti javnih prostora u Srbiji (na primeru Savamale), nasleđa ratova i sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, teškoća da se nađe i sačuva posao, kao i poslovične ravnodušnosti sredine spram nasilja prema gej osobama.

Pojedine priče dobile su i druga priznanja: “Fibonačijev niz” Nagradu zrenjaninske Ulaznice, Kroz prozor Štefice Cvek Nagradu Vranac na festivalu Odakle zovem u Podgorici, a priča Mokre noge prevedena je za austrijski časopis Lichtungen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s