Grafički dizajn u službi države

U Muzeju istorije Jugoslavije u toku je izložba „Dizajn za novi svet“. Kroz osam celina (državni simboli, kult Tita, revolucija i NOB, kult radnika, u službi naroda, industrijalizacija, modernizacija, blagostanje), izložba prati ulogu grafičkog dizajna u kreiranju glavnih obeležja jugoslovenske države.

dizajn katalog

Izložba „Dizajn za novi svet”, čiji su autori Ivan Manojlović, kustos Muzeja istorije Jugoslavije i Koraljka Vlajo, viša kustoskinja Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, otvorena je u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu krajem decembra.

Naslov izložbe inspirisan je knjigom Dizajn za stvarni svijet teoretičara dizajna Viktora Papaneka, koji je izvršio snažan uticaj na generacije mladih dizajnera u Jugoslaviji. Termin dizajn za stvarni svet podrazumeva dizajnersku praksu kojom se pronalaze rešenja za stvarne probleme zajednice, i time zauzima aktivistička pozicija prema profesiji.

Dizajn-za-novi-svet-JAT-MIJ

Na postavci je izloženo preko 250 plakata iz zbirki Muzeja istorije Jugoslavije, Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, kao i iz privatnih kolekcija. Osim plakata, koji dominiraju zbog veličine i važnosti koju su imali kao opšteprihvaćeno sredstvo masovnog prenošenja poruka u tadašnjem društvu, posetioci imaju priliku i da vide publikacije Narodne biblioteke Srbije, poštanske marke, kutije za šibice, poslovne čestitke, kalendare, kao i zaštitne znakove radnih organizacija.

Odabirom grafičkog materijala dokumentovan je razvoj ključnih službenih i neslužbenih jugoslovenskih državnih simbola: od zastave trobojke i grba, preko zvezde, srpa i čekića do kulta Titove ličnosti i nezaobilazne crvene boje. Posetioci imaju priliku da premijerno pogledaju i sedam intervjua sa značajnim učesnicima jugoslovenske dizajnerske scene, snimljenih u Beogradu i Zagrebu.

Poseban segment izložbe čine radovi studenata Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu, koji pokazuju odnos mlade generacije dizajnera prema ulozi dizajna u društvu danas.

Dizajn-za-novi-svet-MIJ-plakat

Izložbu prati istoimeni dvojezični, srpsko-engleski katalog. Autori tekstova su Ivan Manojlović, Koraljka Vlajo, Narcisa Vukojević, Ana Radovanović, Cvetka Požar, Lana Cavar i Marko Zubak.

Dr Cvetka Požar, kustoskinja Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane, održaće predavanje o jugoslovenskom političkom plakatu 2. marta u 18h.

Izložba je otvorena do 29. maja 2016. godine.

http://www.mij.rs/

http://www.muo.hr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s