Bora Ćosić u užem izboru za nagradu u Lajpcigu

Roman “Tutori” Bore Ćosića, u prevodu na nemački, ušao je u najuži izbor za nagradu Sajma knjiga u Lajpcigu, jedno od najznačajnijih književnih priznanja u Nemačkoj. Ćosić je 2002. u Lajpcigu dobio i prestižnu nagradu za evropsko razumevanje. Ime dobitnika biće saopšteno 17. marta, na otvaranju Sajma.

cosic1

Prevod romana “Tutori” (Die Tutoren) na nemački jezik podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, kao i prevodilačka mreža Traduki. To delo Bore Ćosića, prvi put objavlјeno 1978. u Beogradu, naišlo je na više nego pozitivne ocene kritike i književne javnosti u Nemačkoj, a u konkurenciji za nagradu u Lajpcigu je sa još četiri romana.

Bora Ćosić je srpski i hrvatski romanopisac i esejista. Rođen je u Zagrebu 1932. godine, a živeo je u Beogradu do početka devedesetih godina, kada ga napušta iz protesta protiv Miloševićeve politike. Seli se najpre u Hrvatsku, a potom u Berlin, u kom i danas živi.

Autor je preko trideset romana, zbirki pripovedaka i eseja. Jedan je od poslednjih pisaca koji svoj jezik zovu srpskohrvatskim, odbijajući svrstavanje u bilo koju nacionalnu književnost. Dobitnik je, između ostalog, i NIN-ove nagrade 1970. godine za roman “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”. Uprkos nagradi i kultnom statusu knjige, zbog satiričnog, karnevalizovanog opisa socijalističkog društva Ćosić godinama nije mogao da objavljuje. Šezdesetih prevodi i adaptira mjuzikl “Kosa”, koji je u Beogradu izveden samo godinu dana nakon brodvejske premijere.

cosic2

Period po napuštanju Beograda obeležen je uglavnom esejističkim delima, među kojima je i “Dnevnik apatrida” (1993), jedna od najznačajnijih antiratnih knjiga sa ovog područja. Tokom devedesetih knjige mu se prevode na mnoge svetske jezike, objavljuje kolumne u najpoznatijim nemačkim, švajcarskim i poljskim novinama. Iako je i u međuvremenu sporadično objavljivan u Srbiji, na književnu scenu vraća se 2006. sa političko-filozofskim putopisom po bivšoj domovini, pod nazivom “Put na Aljasku”, dok u isto vreme Predrag Brebanović objavljuje prvu opsežnu studiju o njegovom delu – “Podrumi marcipana”.

http://www.leipziger-buchmesse.com/

http://pescanik.net/author/bora-cosic/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s