Predstava “Crvena ljubav” u Bitef teatru

Po motivima romana “Slobodna ljubav” ruske spisateljice i revolucionarke Aleksandre Kolontaj, u Bitefu je premijerno odigrana predstava “Crvena ljubav”, čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Olga Dimitrijević. Predstava dovodi u pitanje patrijarhalne i kapitalističke mehanizme koji i dalje oblikuju ljubavne odnose.

crvena ljubav

Emancipatorska ljubav koja pokušava da se formira kroz tekst autorki Kolontaj/Dimitrijević prolazi različite nivoe oslobađanja, najpre kroz prihvatanje da revolucija nije bila potpuna, ni društvena ni lična, da patrijarhalni obrasci i dalje dominiraju privatnim prostorom, da su žene nositeljke revolucionarnih oblika reprodukcije svakodnevnog života i da je na njima da osveste kako i ljubav i porodica postojano odolevaju promenama u tradicionalnoj podeli moći.

Društvo koje voli da se predstavlja kao postpatrijarhalno i postkapitalističko zapravo je nastavilo da reprodukuje princip posedovanja i potlačenosti, ekonomske i emotivne. I šta tu može ljubav? Može da bude iskrena pred sobom, da detektuje bolna mesta i da se osnaži za suočavanje sa izdajama, onim ličnim i onim vrednosnim. Da inspiriše promenu. Sve više od toga bilo bi previše. Bilo bi zloupotreba. Zapravo, prestalo bi da bude ljubav.

U svom političkom radu Aleksandra Kolontaj zalagala se za socijalnu i ekonomsku emancipaciju žena. Doprinela je razvoju socijalne zaštite dece i modela kolektivne brige o deci, reformi braka i zakona o vlasništvu, oslobađanju žena iz izolacije u domaćinstvu i artikulaciji teorije seksualnosti za novo društvo.

U predstavi glume Vladimir Aleksić, Jelena Ilić, Milica Stefanović i Ana Ćurčin. Muziku uživo na sceni izvodi Ana Ćurčin.

Uz Evropsku omladinsku karticu (EYCA) i ISIC karticu možete ostvariti popust od 50% popusta za sve predstave repertoara Bitef teatra.

http://teatar.bitef.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s